Herpes

Statistika okuženosti z virusom herpes je izredno slaba in skorajda že težko srečamo koga, ki se ni že kdaj v življenju srečal s katerim od simptomov, ki jih ta nadležni virus povzroča. Poznamo več različnih vrst herpesa, vsem pa je skupno to, da so neozdravljivi in, da ko jih enkrat dobimo, v našem telesu ostanejo celo življenje. Zdravila, ki bi nas ozdravilo herpesa ni, obstajajo pa zdravila, ki bolj ali manj učinkovito zdravijo simptome. Včasih tudi z zelo neprijetnimi stranskimi učinki in zato se jim je bolje čim bolj izogibati. Poglejmo, kako lahko sami, na naraven način poskrbimo za to, da do izbruha virusa pride čim poredkeje, ali pa skoraj nikoli!

Da ohranimo izbruhe virusa pod nadzorom je zelo pomembno, da poskrbimo za svoj imunski sistem. Le-ta mora biti kar se da močan, tu pa nam hrana lahko zelo veliko pomaga. Ravno tako pa je potrebno poznati nekaj koristnih napotkov, ki nam lahko zelo koristijo preprečevati to bolečo nadlogo.

1. Izogibajmo se hrani ali prehranskim dodatkom, ki vsebujejo veliko aminokisline arginin

Hrana, ki vsebuje visoke odmerke te aminokisline, naj bi pri nekaterih ljudeh pospeševala izbruhe herpesa. Virus herpesa namreč potrebuje to aminokislino, da postane aktiven, za svojo rast in razmnoževanje. Večje količine arginina vsebuje čokolada, oreščki, proteinski napitki, oves in multivitamini, ki vsebujejo visok odmerek te aminokisline.

2. Zaužijmo čim več hrane bogate z aminokislino lizin

Lizin namreč preprečuje izbruhe herpesa. Če je naša prehrana bogata z živili, ki imajo te aminokisline v večjih odmerkih, lahko zmanjšamo pogostost pojavljanja herpesa, zdravljenje le-tega pa je hitrejše. Lizin vsebuje večina zelenjave in sadja, predvsem pa: pesa, kalčki, avokado, mango, paradižnik, jabolka, marelice, hruške, fige in papaja.

3. Uživajmo čim več hrane, ki je dobrodejna za našo kožo

Zelo pomembno je, da poleg lizina zaužijemo tudi dovolj hranil, ki preprečujejo infekcije na koži in, ki ji pomagajo pri regeneraciji. Zato poskrbimo, da jemo hrano bogato s cinkom, vitaminom C in bioflavonoidi. Takšna hrana bo varovala in krepila našo kožo. Ob morebitnem izbruhu herpesa se bo le-ta hitreje zacelil, telo pa bo postalo tudi bolj odporno na morebitne prihodnje izbruhe.
Veliko C vitamina vsebujejo citrusi, jagode, papaja, zelenolistnata zelenjava, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, paprike in peteršilj.
Z bioflavonoidi so bogati citrusi, češnje, brusnice, grozdje, slive, marelice, paprika, zelenolistna zelenjava, brokoli, jajčevci, brstični ohrovt, itd.
S cinkom pa so bogate stročnice, bučno seme, morske alge in polnozrnata žita.

4. Omejimo, oziroma še bolje, čisto opustimo:

– Umetna sladila
Umetna sladila lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo izbruh herpesa. Pogosto jih najdemo v proizvodih, ki imajo oznako, da ne vsebujejo sladkorja, oz., da je tega manj (pijače, jogurti, žvečilni gumiji, bomboni, itd.) in še v marsikateri drugi hrani. Zato bodimo previdni in skrbno berimo etikete z sestavinami živila!
– Proteinske napitke in formule za mišično maso, ki vsebujejo aminokislino arginin
– Beli kruh
– Kavo, napitke s kafeinom in alkohol
– Sladkor
– Čokolado.

5. Pojejmo veliko brokolija in drugih kapusnic

Kapusnice (brokoli, brstični ohrovt, zelje, cvetača, ohrovt) lahko preprečijo izbruh herpesa v njegovih začetkih, ker vsebujejo snov, ki preprečuje razmnoževanje virusa.

6. Odpovejmo se predelani in »junk« hrani

Odpovejmo se ocvrti hrani, sladicam, belemu kruhu, industrijsko, v naprej pripravljeni hrani, hrani polni aditivov, itd. Poskušajmo zmanjšati ali ukiniti vnos živalskih beljakovin.

7. Povečajmo uživanje surove hrane

To je najpomembnejši napotek pri preprečevanju izbruhov herpesa! Zaradi nič koliko pozitivnih učinkov surove hrane (boljše zdravje in dobro počutje, mladosten videz, vitalnost, vitka postava, obilje energije), bi moralo postati prehranjevanje z visokim odstotkom surove hrane del našega življenjskega sloga in ne dieta zaradi takšnih ali drugačnih nevšečnosti.

8. Jejmo hrano, ki nas sprošča in zmanjšuje učinke stresa

Stres ima močno negativne vplive na naše telo in lahko vpliva na pogostost pojavljanj herpesa, kakor tudi na njegovo trajanje. Zato se moramo čim bolj izogibati stresu, oziroma ga čim bolj zmanjševati. S hrano pa lahko pomagamo svojemu telesu, da se čim bolje zoprstavlja vplivom stresa. Zato uživajmo hrano bogato z vitamini B in magnezijem. B5 je že dolgo poznan kot anti-stresni vitamin in v družbi z vitaminom B6 in magnezijem pomaga našemu telesu, da se opomore v stresnih situacijah. V kolikor uživamo vitamine v obliki tablet, uživajmo B vitamine vedno skupaj – B kompleks, ker delujejo v soodvisnosti.

Živila bogata z B vitamini so banane, zelenolistna zelenjava, kvas, soja, rjavi riž, polnozrnata živila, itd.

9. Jejmo hrano bogato z antioksidanti

Narava nam je podarila nič koliko hrane, ki nam pomaga pri preprečevanju nastanka različnih bolezni in infekcij, vključno s herpesom. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati in preprečevati škodo, ki jo v našem telesu povzročajo prosti radikali. Prosti radikali pa nastanejo zaradi toksinov v naši hrani in okolju in so odgovorni za prezgodnje staranje, poškodbe tkiv in propadanje telesa.
Živila bogata z antioksidanti so jagode, marelice, slive, dateljni, limone, rdeče grozdje, brokoli, brstični ohrovt, kalčki, artičoke, ohrovt, špinača, čili, paprike, rdeče zelje, pesa, peteršilj, paradižnik, korenje, soja, polnovredna žita, zeleni čaj, česen, ingver, itd.
Proti virusom pa delujejo tudi goba Reishi, kokos, kokosovo olje, goji jagode, alga spirulina, gobe Shitaki in ječmenova trava.

10. Popijmo dovolj čiste vode

Ni pomembno samo to, koliko vode popijemo, izrednega pomena je tudi njena kakovost. Zato poskrbimo za filtriranje vode, ki jo pijemo, poiščimo pa tudi naravna neoporečna zajetja. Zelo dobrodejno bo tudi, če bomo vsak večer popili kozarec sveže iztisnjene limonade. Ta napitek na naše telo deluje bazično in je zelo dobrodejen za naše zdravje.

April, 2024

No Events

By |2019-03-06T18:11:03+00:00February 12th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X