Kako izboljšati absorpcijo hranil

Ali imate občutek, da uživate res zdravo hrano, jeste celo dobre prehranske dodatke, pa imate še vedno težave, ki bi lahko kazale na pomanjkanje hranil? To se lahko dogaja!

Zato se dandanes vse bolj poudarja to, da ni pomembno samo to kakšno hrano uživamo, zelo pomembno je tudi to, kako je naše telo sposobno to hrano porabiti. To pomeni, kako kvalitetno absorbira hranila, ki jih zaužijemo s hrano ali pijačo.

Težave z absorpcijo se na prvi pogled ne zdijo prav komplicirane. Vsekakor pa jih moramo jemati resno in jih čimprej urediti. V nasprotnem primeru lahko pridemo do velikih težav!

V kolikor vam recimo primanjkuje beljakovin, obstaja verjetnost za izgubo mišične mase, izgubo moči, večjo možnost za poškodbe, itd. Če nimamo dovolj vitaminov in mineralov, še posebej cinka, vitamina A, ali niacina, to lahko vse bolj šibi naš imunski sistem, in podobno.

Sindrom slabe absorpcije

Absorpcija se odvija v naših prebavilih, natančneje v tankem črevesju. Naloga tankega črevesja je, da absorbira hranila, katera v naša prebavila prihajajo s hrano, ki jo zaužijemo. V kolikor uživamo pestro zdravo hrano in ta razgradnja in absorpcija potekata nemoteno, je vse tako kot mora biti. Včasih, žal vse pogosteje, pa na tej prebavni poti pride tudi do težav.

Ko govorimo o težavah z absorpcijo (sindrom slabe absorpcije) imamo v mislih, da vsaj eden od naslednjih treh procesov v prebavi ne funkcionira tako, kot bi moral:

  • Prebavni encimi razgrajujejo maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate
  • Dodatni encimi pretvarjajo nekatera hranila v aktivne substance, katere potem naše telo absorbira
  • Naš limfni sistem transportira absorbirana hranila v različne dele telesa

Torej, v kolikor se vsaj eden izmed teh treh procesov ne odvija tako kot bi se moral, obstaja precejšnja možnost, da prihaja do težav z absorpcijo.

Znaki in simptomi

Simptomi slabe absorpcije so velikokrat lahko zelo subtilni in različni od posameznika do posameznika, odvisno od tega katera hranila težje oziroma slabše njegovo telo absorbira.

Pomembno je tudi dejstvo, da so nekateri primeri slabe absorpcije povezani tudi z določenimi boleznimi, kot so celiakija, določene bolezni jeter, pankreatitis, itd.

Naštejmo nekaj najpogostejših simptomov, ki pa so prisotni v večini primerov slabe absorpcije:

  • Izguba telesne teže
  • Izguba mišične mase
  • Šibkost in kronična utrujenost
  • Težave z razmišljanjem
  • Spremembe v prebavi (npr. driska, maščoba v blatu,sluz v blatu, plini, napihovanje, trebušni krči)

Po blatu se lahko velikokrat zelo dobro določi kakšne težave z absorpcijo imamo. Kot primer povejmo, da v kolikor je blato svetle barve, je zelo mehko, mastno, z lahkoto plava ali pa se lepi na stene straniščne školjke, je možno, da slabo absorbiramo maščobo.

V kolikor imamo težave z absorpcijo ogljikovih hidratov (npr. fruktuzo), se lahko pojavi driska, vetrovi in napihovanje.

V kolikor naše telo ne dobi dosti beljakovin, lahko pride do izpadanja las, izpuščajev na koži, suhe kože in zastajanja vode.

V kolikor ne dobimo dovolj vitaminov in mineralov, lahko pride do izgube telesne teže, anemije, itd.

Zakaj pride do težav z absorpcijo?

Pri veliko ljudeh (verjetno večini) je slaba absorpcija povezana z zdravjem njihove črevesne flore ali/in s slabo prehrano.

So pa še bolj komplicirani primeri, ko gre za povezavo z določenimi bolezenskimi stanji in drugimi posebnostmi kot so:

  • Celiakija

Približno 1% populacije naj bi trpel za to boleznijo. Celiakija vpliva na to, da se težko prebavlja hrana, še posebej tista, v kateri je prisoten gluten.

  • Laktozna intoleranca

Strokovnjaki ocenjujejo, da ima kar 65% odrasle populacije težave s prebavo laktoze. Stres, katerega laktoza povzroča v naših prebavilih lahko vpliva na to, kako naše telo procesira in absorbira hranila.

  • Krajše črevesje

V kolikor imamo tanko črevo krajše (operacija zaradi bolezni, poškodbe, itd.) obstaja možnost, da se hranila slabše absorbirajo.

  • Zdravila

Nekatera zdravila vplivajo na to, kako telo procesira in absorbira določena hranila.

Slaba absorpcija je lahko povezana tudi s Chronovo boleznijo, cistično fibrozo, paraziti, itd.

Naravni načini za izboljšanje absorpcije

  1. Prehranska dopolnila, ki vsebujejo encime

Prebavni encimi so aktivne substance, ki telesu pomagajo pri razgrajevanju določenih hranil. V kolikor jih dodatno uživate bo vaše telo lahko absorbiralo več hranil kot bi jih sicer.

Za absorpcijo ogljikovih hidratov potrebujemo: amilazo, celulazo, laktazo (še posebej pri tistih, ki imajo težave z laktozo), malzato in sukrazo.

Za pomoč pri prebavi beljakovin potrebujemo proteazo, pomaga lahko tudi bromelin (encim, ki se nahaja v ananasu) in papain (encim, ki se nahaja v papaji).

Za prebavo maščob pa potrebujemo lipazo.

V kolikor boste posegali po dodatnih encimih, se je smiselno prej posvetovati z zdravnikom ali usposobljenim strokovnjakom.

  1. Uživajte več vlaknin

Vlaknine imajo veliko dobrodejnih učinkov na naše telo in so zelo dobrodošle za tiste ljudi, ki trpijo za slabo absorpcijo. V kolikor uživamo več vlaknin, spodbujamo prebavo in podaljšujemo čas ko hrana ostane v naših prebavilih. S tem povečujemo možnost za boljšo absorpcijo ključnih hranil. Velja pa omeniti tudi to, da so se vlaknine izkazale tudi pri ljudeh, ki trpijo za raznimi težavami z prebavili, kot so na primer kisel refluks, sindrom razdražljivega črevesja, itd.

V povprečju odrasel človek potrebuje okoli 30g vlaknin na dan, le-te pa bi moral dobiti s hrano. Ugotovljeno je bilo, da v povprečju zaužijemo le okoli 15g vlaknin na dan!

To so najboljši viri vlaknin: zelenolistnata zelenjava, polnovredna žita in stročnice.

  1. Zmanjšajte stres

Velikokrat sami sploh ne opazimo, da smo v stresu, saj smo tega že tako vajeni. A verjemite, naša prebavila ga še kako občutijo! V kolikor ste pogosto pod stresom, to privede do upočasnitve prebave in drugih težav. Za premagovanje stresa se priporoča meditacija, joga, dihalne vaje, hipnoza, itd.

  1. Dobro prežvečite hrano

V kolikor hrane ne prežvečite dovolj, lahko pride do tega, da vaše telo iz hrane absorbira manj hranil, kot bi jih lahko. Proces prebave se pričenja že v ustih zato je zelo pomembno, da hrano skrbno pogrizemo. Vedeti moramo, da se že v ustih prične delna razgradnja ogljikovih hidratov in maščob, saj naša slina vsebuje pomembne encime, ki že v ustih začenjajo z razgradnjo hrane. Torej, pomembno je, da jemo počasi in hrano dobro prežvečimo. Potrebno se je izogibati stresu med jedjo, ravno tako pa med jedjo ne gledamo televizije, interneta, ne beremo, ipd.

  1. Uživajte kakovostne probiotike

Glede na to, da se prebava in absorpcija odvijata v našem črevesju je zelo pomembno, da tam najprej ustvarimo potreben red. V kolikor to niste sposobni narediti s hrano, vam bodo kakovostni probiotiki v veliko pomoč. Probiotična terapija traja do nekje 3 mesece!

Brezplačni 5 dnevni detox Karla Klander
Hipnoza za hujšanje in prehranske odvisnosti Karla Klander

April, 2024

No Events

By |2020-04-20T14:19:12+00:00March 13th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X