Kako z lahkoto jesti zdravo

Veliko ljudi mi potoži, da bi še kako radi bolj zdravo jedli, a se kar nekako ne znajdejo v naglici vsakdana. Velikokrat v svojih najboljših namenih, kako bodo svoje prehranjevalne navade čisto zares spremenili, na koncu vseeno pristanejo v svojih starih slabih navadah.

To, da sodobni človek poka po šivih od preobilja različnih obveznosti se še kako strinjam. To, da zmanjkuje časa za tisto pomembno, bo tudi držalo. Res je, da je velikokrat lažje govoriti, kot pa potem stvari spraviti v življenje. Tu je potrebna predanost in zavezanost h spremembam.

Ravno zato danes poglejmo nekaj koristnih namigov, kako si pomagati, da se zdravo prehranjujemo tudi takrat, ko nimamo kaj dosti časa.

Ena izmed ključnih ovir k bolj zdravemu hranjenju je pomanjkanje načrtovanja in to, da se v kuhinji enostavno ne znajdemo. Torej, poglejmo kako si pomagati.

Načrtujmo svoj teden

Svoje obroke načrtujmo za en teden v naprej. Ne delajmo to brezglavo in na hitro, temveč si vzemimo čas in bodimo preudarni. Ko delamo načrt svojih obrokov, seveda upoštevajmo naše obveznosti v tednu, ki prihaja. Tako si pri načrtovanju pomagajmo tudi s koledarčkom naših službenih in osebnih obveznosti. Če imate določen dan poln obveznosti, je na primer pametno načrtovati, da boste kakšno jed pripravili že dan prej in si tako olajšali breme prenatrpanega urnika. V svojih načrtih bodite kreativni in prilagodljivi. Saj veste kako je to…. Resnični zmagovalci so tisti, ki so se sposobni prilagoditi različnim okoliščinam. Torej, četudi načrtujete teden razstrupljanja, ne pričakujte, da boste ta teden živeli v vakumu temveč se prilagodite danim okoliščinam.

Naredimo nakupovalni seznam

Potem, ko smo naredili načrt obrokov za celi teden, seveda upoštevajoč naše želje in obveznosti je čas, da naredimo še nakupovalni seznam. Seveda najprej preverimo, kaj vse potrebujemo, kaj morda že imamo in kaj moramo še kupiti. Ko greste po nakupih, kupujte samo živila iz vašega nakupovalnega seznama. Ne, v trgovini ni čas, da si premislite in nabavite za vsak slučaj še škatlo napolitank, tortico, bombone in še kaj. Moder nasvet za nakupovanje – če greste v trgovino lačni, je to garancija za brezglave nakupe. Torej, nakupujmo s polnim želodcem!

Če boste nakupovali po nakupovalnem seznamu, to ne bo bolje samo za vaše zdravje in postavo, temveč tudi za vašo denarnico! In nenazadnje, na tak način obstaja manj možnosti, da boste kupili preveč hrane, katero boste potem metali v smeti.

Torej, oblikujte si jedilnike in jih zapišite. Naredite nakupovalni seznam. In že imate odličen plan za naslednji teden.

Imejmo na zalogi sadje, zelenjavo, krekerje, pomake in omake

Ni hujšega kot to, da smo lačni in utrujeni, nimamo pa ničesar kar bi na hitro lahko pojedli. Zato je pametno, da imamo vedno na zalogi nekaj, iz česar se da na hitro pripravi kaj za pod zob. Zato nikoli ne sme manjkati sadja in zelenjave za smoothieje. Zelo prav vam bodo prišle tudi kakšne omake in pomake za solate in zelenjavo, kakor tudi presni krekerji, ki vam služijo namesto kruha in vas zelo hitro lahko nasitijo. Nekaj super okusnih idej boste našli med recepti na moji spletni strani, še več na mojih delavnicah. V kolikor pa nimate čisto nič časa, pa lahko dobite tudi moje presne krekerje in piškote in si tako olajšate delo vsaj takrat, ko nimate čisto nič časa.

Poskrbimo za primerno hranjenje

Če zelenjave in sadja ne boste nakupovali sproti, poskrbite za primerno hranjenje. To pomeni, da zelenjavo shranite v primerni embalaži tako, da ne bo uvenela in bo čim dlje ostala sveža. Da si boste med tednom skrajšali čas priprave, lahko čim več le-te pred shranjevanjem tudi očistite, operete in osušite. Enako velja seveda tudi za sadje, ki naj bo vedno pri roki.

Imejte pa v mislih, da je vsaj zelenolistnato zelenjavo pametno kupovati čimbolj sproti.

Določena živila skuhajmo v naprej

Popolnoma nepotrebno je, da kupujemo različne pločevinke z industrijsko pripravljenimi živili. Stročnice lahko nakuhamo v naprej, jih ohlajene shranimo v posodice in hranimo v hladilniku (lahko jih celo zamrznemo). Tako bomo imeli vedno pri roki fižol, grah, čičeriko, ipd., s čimer lahko na hitro pripravimo slastne in zelo nasitne solate. Na zalogo lahko nakuhamo tudi žita.

Skuhamo enkrat, jemo dvakrat

Za dneve ko smo zelo zaposleni načrtujmo obroke tako, da bomo imeli čimmanj dela s pripravo hrane. V tem primeru lahko že prejšnji dan pripravimo kakšno jed, ki lahko počaka do naslednjega dne in v njej uživamo kar dvakrat. Tako je recimo pametno nakuhati večjo količino bogatih zelenjavnih juh, rižot, ipd. in si tako olajšamo življenje ko res nimamo čisto nič časa. Določene jedi lahko nakuhamo celo v tako velikih količinah, da jih zamrznemo in uporabimo, ko nam bo zmanjkovalo časa.

Če ste prepričanja, da morate vsak dan jesti nekaj drugega vam predlagam, da to kar pozabite. V kolikor vam je bila današnja rižota zelo všeč, jutri zvečer pa nimate časa za pripravo zdravega obroka in se vam zato obeta obisk restavracije s hitro pripravo, je še kako bolj pametno prihraniti rižoto za naslednji dan.

Če se vam kakšen dan dogodi, da vam enostavno zmanjka časa in ne morete pripraviti obroka po vašem načrtu, katerega ste si pripravili za teden v naprej, naredite brez slabe vesti kompromis in iz zamrzovalnika vzemite zdrav obrok, ki ste ga pripravili, ko ste imeli več časa. Tako se boste izognili hitrim in nespametnim odločitvam.

Junij, 2024

No Events

By |2019-03-16T17:33:51+00:00March 16th, 2019|Zdrava prehrana|0 Comments
X