10 zelišč in začimb za hujšanje

  1. Ginseng

Ginseng ali ženšen je poznan po njegovih sposobnostih, da povzdigne nivo naše energije in pospeši metabolizem. Pri hujšanju še posebej pomaga t.i. panax ginseng. Raziskave na miših s prekomerno telesno težo in diabetesom so pokazale, da so po dvanajstih dneh rednega uživanja panax ginsenga izgubile precej telesne teže, nivo inzulina pa se jim je uravnotežil.

  1. Kajenski poper

Kapsaicin, sestavina popra, ki mu daje njegovo značilno vročino, pomaga pri hujšanju, ker zmanjšuje vnos kalorij, krči maščobno tkivo, znižuje maščobe v krvi, ovira pa tudi kopičenje maščobnih celic v telesu. Razlog je v tem, da kapsaicin v našem telesu začasno poveča termogenezo, ko naše telo porablja gorivo (npr. maščobe) zato, da tvori toploto. To pa pozitivno vpliva na naš metabolizem in manjša maščobne zaloge. Raziskave so pokazale, da z uživanjem termogenskih substanc lahko pospešimo svoj metabolizem tudi do 5 odstotkov, izgorevanje maščob pa tudi do 16 odstotkov. Te substance pa lahko tudi preprečijo upočasnitev metabolizma, do katere običajno prihaja v času hujšanja.

  1. Cimet

Ta dragocena začimba pospešuje naš metabolizem, znana pa je tudi po tem, da učinkovito regulira krvni sladkor. Zato se priporoča tudi ljudem, ki imajo diabetes, oziroma tistim, ki so k tej bolezni nagnjeni. Dognano je bilo, da pri ljudeh z diabetesom tipa 2 cimet precej znižuje nivo sladkorja v krvi, trigliceride, slabi holesterol, kakor tudi skupni holesterol. Ravno tako pa tudi povečuje glukozni metabolizem za celih 20-krat, s čimer si lahko bistveno pomagamo pri uravnavanju našega krvnega sladkorja.

  1. Črni poper

Črni poper vsebuje sestavino piperin, ki mu ne daje samo ostrega okusa, temveč tudi zavira nastajanje novih maščobnih celic. V kombinaciji z kapsaiciom in drugimi substancami je bilo dokazano, da črni poper potroši toliko kalorij kot 20 minutni sprehod.

  1. Regrat

Vsi sestavni deli regrata so užitni in polni dragocenih hranil. Regrat malce upočasnjuje prebavo, zato pa se počutimo siti dlje časa in lažje uravnavamo svojo telesno težo. Regrat ima antioksidativne značilnosti, vsebuje beta karoten, vitamin K1 ter, nič koliko drugih vitaminov in mineralov. Znan je po tem, da pomaga uravnavati nivo krvnega sladkorja in holesterola, kakor tudi kot izjemen čistilec jeter.

  1. Gorčica

Semena gorčice naj bi pospešila naš metabolizem za kar 25 odstotkov, kar pomeni, da z rednim uživanjem bolj učinkovito porabljamo kalorije. Dognano je bilo, da z 3/5 čajne žličke gorčičnih semen dnevno, lahko na uro porabimo 45 dodatnih kalorij.

  1. Kurkuma

Če imate radi curry, obstaja velika verjetnost, da vam bo všeč tudi kurkuma, saj je ta čudovita rumeno-oranžna začimba osnova večine jedi s curryjem. Kurkumin, ki je sestavina kurkume, zmanjšuje nastajanje maščobnih tkiv in tako preprečuje pridobivanje telesne teže. Kurkumin se je izkazal za učinkovitega tudi pri preprečevanju nastajanja določenih bolezni, ki so povezane s prekomerno telesno težo (npr. hiperglikemija, hiperlipidemija…).

  1. Ingver

Ingver je še ena izmed dobrodejnih začimb, ki ogreje naše telo. Ima protivnetne lastnosti in je znana po tem, da pomaga umiriti prebavila. Dognano je bilo, da naj bi imel tudi ingver termogenske značilnosti, kar naj bi pospeševalo naš metabolizem. Ingver naj bi imel tudi sposobnost uravnavanja našega apetita, kar je še kako pomembno v obdobju hujšanja.

  1. Kardamom

Kardamom je aromatična začimba s pikantno-sladkim okusom. Tudi kardamom je termogenski in s tem pospešuje naš metabolizem, kakor tudi sposobnost izgorevanja maščob.

  1. Kumina

Kumina nam pomaga pri prebavi in povečuje našo energijo, ima pa tudi protistresne učinke. Priporoča pa se ljudem z diabetesom tipa 2.

April, 2024

No Events

By |2019-03-17T20:27:29+00:00March 17th, 2019|Zdrava prehrana|0 Comments
X