Vrnimo se nazaj k lokalni hrani

Vse več je ljudi, ki spreminjajo svoje nakupovalne in prehranjevalne navade, ter se pri nakupih odločajo za lokalno pridelano hrano. Vse več je tudi ljudi, ki so za lokalno hrano pripravljeni plačati več, saj smatrajo, da je boljšega okusa, bolj sveža in bolj hranilna. Lokalni kmetje ponovno pridobivajo na svojem pomenu, tržnice so bolj obiskane, veletrgovci pa v svojo ponudbo vse bolj vključujejo tudi lokalne pridelke.

V upanju, da bomo čim prej živeli v še večji harmoniji z našim okoljem, vam danes predstavljam nekaj prepričljivih razlogov zakaj kupovati domačo, lokalno hrano:

  1. Lokalno pridelana hrana je boljšega okusa

Hrana, ki je pridelana v naši bližini, je pobrana in obrana v dnevu ali dveh pred prodajo. Tako je zrela, sveža in polnega okusa. Po drugi strani pa se sadje in zelenjava, ki ga čaka dolgotrajen transport, pobira in obira mnogo prezgodaj in je poleg tega še močno kemično obdelano.

  1. Lokalno pridelana hrana nam bolj koristi

Živila svoja hranila izgubljajo dokaj hitro. V kolikor so sveži pridelki pobrani tik pred prodajo, ohranijo precej več hranil kot tisti, katere čaka še dolg transport.

  1. Lokalna hrana ohranja genetsko pestrost

Sodobno kmetijstvo izbira med rastlinskimi vrstami, ki simultano zorijo in so primerne opremi za pobiranje, obiranje, žetev, ipd. Tem zahtevam pa zadosti le nekaj vrst sadja in zelenjave. Zato je med rastlinami, ki se množično pridelujejo, le malo genske pestrosti. Po drugi strani pa lokalni proizvajalci hrane vzgajajo več različnih vrst sadja in zelenjave in s tem zagotovijo daljšo žetveno sezono, boljši videz in boljši okus pridelka.

  1. Ko kupujemo lokalno hrano podpiramo lokalne družinske kmetije

Tudi v Sloveniji je kmetovanje vse bolj v upadu, saj se otroci s kmetij vse bolj odseljujejo in odločajo za druge poklice, poleg tega pa kmetijstvo v manjšem obsegu ni donosen posel. V kolikor podpiramo lokalne kmete in od njih kupujemo pridelke neposredno, s tem izključimo različne trgovske posrednike in kmetu omogočimo večji dobiček.

  1. Uživanje lokalne hrane utrjuje lokalne vezi

V kolikor svojo hrano kupujemo neposredno od pridelovalcev, ponovno vzpostavljamo nekdaj pomembno vez med potrošnikom in proizvajalcem hrane.

  1. Kupovanje lokalne hrane ohranja nepozidane površine

V kolikor se za kmeta vrednost njegovega pridelka povečuje, obstaja manjša verjetnost, da bo svojo zemljo prodal za druge, komercialne namene. Kmetijska zemljišča se bodo ohranila le dokler bodo kmetje finančno sposobni in videli v tem pravi smisel.

  1. Lokalno nakupovanje podpira čisto okolje in naravo

Dobro organizirana družinska kmetija ceni rodovitno zemljo in čisto vodo. Dobri obdelovalci zemlje tudi preprečujejo erozijo in poskrbijo, da se hranila, ki jih porabljajo njihove rastline vedno znova obnavljajo.

  1. V lokalni hrani je prihodnost

Z nakupovanjem lokalnih pridelkov in podpiranjem lokalnih kmetov skrbimo za to, da bodo kmetije v naši skupnosti obstajale tudi v prihodnosti. In tako bodo imeli prihodnji rodovi še vedno dostop do obilja polnovredne, sveže in s hranili polne lokalne hrane.

Kljub temu, da se ozaveščen potrošnik vse bolj vrača h domači, lokalno pridelani hrani, pa velja omeniti tudi to, da moramo biti tudi pri nakupu le-te pozorni. V kolikor je hrana pridelana lokalno in jo kupimo pri kmetu ali na tržnici, to še ne pomeni, da gre za ekološko pridelavo in je ravno tako lahko obdelana z različnimi pesticidi in kemičnimi gnojili. Po drugi strani pa nekateri kmetje svojo hrano pridelujejo na ekološki način, pa vendar njihov pridelek ne nosi tovrstne oznake.

In katere so tiste glavne značilnosti hrane, ki jo izbira moder potrošnik, kjer koli že živi, zase in za svojo družino:

  1. Hrana je bila pridelana brez pesticidov in kemičnih gnojil
  2. Hrana ne vsebuje dodanih rastnih hormonov, antibiotikov in drugih zdravil (bodimo pozorni pri virih nakupa mesa!)
  3. Hrana ne vsebuje ničesar umetnega (npr. konzervansov)
  4. Hrana je sveža (v kolikor lahko izbiramo med uveli in postaranimi ekološkimi pridelki in svežimi pridelki pridelani na konvencionalni način, so slednji včasih tudi boljša izbira)
  5. Hrana ne izvira iz kmetijske tovarne
  6. Hrana je bila pridelana v skladu z zakoni narave (zelo pomembno pri živalih, ki naj bodo s proste reje in hranjene z njihovo naravno krmo)
  7. Hrana ni bila gensko spremenjena

Edini način, da vemo kaj v resnici kupujemo in jemo je, da vzpostavimo trdne, trajne in zaupljive vezi s pridelovalci naše hrane. Nakupovanje lokalno pridelane hrane, kjer lahko pridelovalca celo osebno spoznamo, je več kot nakupovanje – to je življenjski stil. Ko človek v svojem okolju spoznava različne možne vire in pridelovalce, s svojo skupnostjo vzpostavi vez, kakršno verjetno še nikoli ni. Človek se s podpiranjem malih, lokalnih kmetovalcev vrača nazaj k svojim koreninam in bolj preprostemu in naravnemu načinu življenja. To pa je dragoceno!

April, 2024

No Events

By |2019-03-17T14:05:16+00:00March 17th, 2019|Zdrava prehrana|0 Comments
X