Miti o hipnozi2020-01-27T09:52:34+00:00

Miti, oziroma zmote o hipnozi

Kljub temu da zametki moderne hipnoze segajo daleč nazaj v osemnajsto stoletje, je ta pojem še vedno mnogim ljudem neznan, oziroma si pod hipnozo predstavljajo nekaj, kar to sploh ni.

Zato si poglejmo nekaj najpomembnejših razjasnitev glede hipnoze, ki vam bodo pomagale pri tem, ali se odločiti za to metodo.

V hipnozi ne spimo in nismo v nezavesti

Tisti, ki imajo pomisleke glede hipnoze, se bojijo, da bodo v hipnozi zaspali, ali še huje – padli v nezavest. To nikakor ne drži! V hipnozi niti ne spite, niti ne padete v nezavest. Ste popolnoma budi, včasih celo z odprtimi očmi. Je pa običajno človek bolj sproščen kot sicer.

V hipnozi vse dogajanje slišimo

Ta točka se nanaša seveda tudi na prejšnjo. Ker ne spimo in smo popolnoma budni, v stanju hipnoze slišimo vse kar se dogaja okoli nas. V tem stanju se naši čuti izostrijo in slišimo celo bolj kot sicer.

V hipnozi tudi vse čutimo

Znano je, da se naša čutila v stanju hipnoze pojačajo za približno 20%. Zato, kot je napisano zgoraj, v tem stanju slišimo bolj. Je pa res, da je možno v stanju hipnoze omiliti, oziroma odpraviti bolečine. Vendar pa je treba to stanje doseči in ne pride samo od sebe. Zato se je hipnoza uveljavila tudi kot protibolečinska terapija pri kroničnih bolečinah, porodnih bolečinah, bolečinah v zobozdravstvu, ipd.

Hipnoterapevt ima moč vplivati na hipnozitiranega

To je res samo toliko kot se je posameznik pripravljen odpreti. V kolikor recimo na hipnozo pride nekdo, ki si silno želi shujšati in je notranje pripravljen in odprt, bo hipnoterapevt uspešno vplival na njegovo podzavest tako, da bo le-ta lahko shujšal. V kolikor ta isti posameznik tudi kadi in bi terapevt želel »na svojo roko« delati tudi na tem, ne bi uspel. To pa zato, ker njegova stranka sam v resnici ni pripravljena in odprta za to spremebo. Torej,hipnoterapevt lahko na stranko vpliva samo toliko, kot ona sama želi in dovoli.

V hipnozi prevladujejo vaša  moralna, verska, etična in druga načela!

V hipnozi človek lahko laže

Obstaja zmotno prepričanje, da je stanje hipnoze primerljivo z detektorjem laži. Torej, da človek v hipnozi govori samo resnico. To ne drži! V kolikor posameznik nečesa ne želi povedati, tega ne bo povedal tudi v stanju hipnoze! Torej, se lahko tudi zlaže.

V hipnozi se ne morete »zatakniti«

Včasih koga skrbi, da se bo v hipnozi »zataknil« in ne bo mogel ven, oziroma se zbuditi. To je nemogoče, ker v hipnozi ne spimo in smo popolnoma budni. Torej, se ne moremo nikjer zatakniti. Tisti, ki je v hipnozi, ima nad tem stanjem popolno kontrolo. Hipnozo lahko kadar koli sam prekine. Človek je lahko v hipnozi samo po svoji volji in nihče ga v to ne more prisiliti.

Po hipnozi se vsega spomnite

Kot sem že pojasnila je hipnoza popolnoma budno stanje. Človek ne spi in se vsega zaveda. Zato tudi ne obstaja možnost izgube spomina. Torej, po hipnoterapiji se spomnite popolnoma vsega kar se je med hipnozo dogajalo.

April, 2024

No Events

X