Pesticidi v sadju in zelenjavi

Dandanes razprave o zdravi prehrani kaj kmalu nanesejo tudi dilemo glede onesnaženosti živil s pesticidi. Seveda tudi ko govorimo o dveh skupinah živil, ki sta še posebej priporočljivi – sadje in zelenjave. Pozitivni učinki uživanja sadja in zelenjave so izjemni. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo s problemom onesnaženosti sadja in zelenja s pesticidi opozarjajo, da dobrodejni učinki teh dveh skupin živil, še vedno odtehtajo in prekašajo potencialno škodljivost onesnaženosti s pesticidi. Tako, da je uživanje sadja in zelenjave, pa četudi je le-to konvencionalno pridelano, veliko boljše kot, da se tem živilom odpovemo.

Današnji prispevek sem vam pripravila z namenom, da se boste znali pri nakupovanju sadja in zelenjave čim bolj odgovorno odločati in posledično čim bolj zmanjšati izpostavljenost pesticidom. V kolikor si ne moremo privoščiti, da bi sadje in zelenjavo v celoti kupovali iz ekoloških virov, si lahko pomagamo s spodnjimi podatki katera živila so najbolj in katera najmanj onesnažena s pesticidi.

Morda velja ob tej priložnosti omeniti še to, zakaj naj bi nas ti podatki sploh zanimali in kako vplivajo pesticidi na naše telo. Pesticidi delujejo na naš organizem toksično. Narejeni so bili z namenom, da ubijajo žive organizme – insekte, plevele, itd. Kar nekaj pesticidov predstavlja resno nevarnost našemu zdravju, tveganja pa so bila potrjenja s strani neodvisnih strokovnjakov in zdravnikov s celega sveta.

Pesticide tako povezujejo z naslednjimi težavami:

  • Rak
  • Hormonalne motnje
  • Razdražena koža in oči
  • Težave s pljuči
  • Prekomerno kopičenje toksinov v možganih in živčnem sistemu

Zato je še kako pomembno, da smo pri nakupu živil pozorni in previdni, čim pogosteje izbiramo med ekološkimi različicami, ne kupujemo predelane hrane, čim več le-te pa poskušamo pridelati doma.

S pesticidi so najbolj onesnaženi (na vrhu seznama sta sadje in zelenjava z največjo vsebnostjo pesticidov):

Jabolka

Zelena

Mali paradižnik

Kumare

Grozdje

Pekoča paprika

Nektarine

Breskve

Krompir

Špinača

Jagode

Sladka paprika

Ohrovt

Bučke

S pesticidi so najmanj onesnaženi (na vrhu seznama sta sadje in zelenjava z najnižjo vsebnostjo pesticidov):

Šparglji

Avokado

Zelje

Melona

Koruza

Jajčevci

Grenivke

Kivi

Mango

Gobe

Čebula

Papaja

Ananas

Grah

April, 2024

No Events

By |2019-03-16T17:10:04+00:00March 16th, 2019|Zdrava prehrana|0 Comments
X