Živila, ki zmanjšujejo stres

Stres je resen problem zahodnega človeka, ki ne prizanese niti našim najmlajšim. Na žalost ga vse pogosteje povezujejo tudi z nastankom različnih obolenj. Dobra novica pa je ta, da lahko marsikaj storimo, da obvladujemo in zmanjšujemo učinke strese.

Smo to kar jemo! Če jemo zdravo, uravnoteženo hrano, se počutimo bolje in lažje obvladujemo stres. Če pa se hranimo slabo lahko pričakujemo, da bomo tudi posledice stresa težje prenašali. Na srečo obstaja kar nekaj živil, ki igrajo pri obvladovanju stresa pomembno vlogo in s katerimi si lahko pomagamo na naraven način. Zato spodnja živila čim pogosteje vključimo v svoj jedilnik!

Banane in avokado

Banane in avokado so bogati s kalijem, ki je pomemben mineral za obvladovanje krvnega pritiska.

Sadje na splošno

Sadje je odlična hrana, če smo lačni in nimamo dovolj časa za umirjen obrok. Na ta način brez dodatnih obremenitev in stresa za naše telo zaužijemo celo paleto vitaminov, mineralov, encimov in drugih hranil. Sadje pa nam zaradi vsebnosti naravnega sladkorja nudi tudi dovolj energije za spopadanje z vsakdanjimi obveznostmi.

Zelenjava

Obilje zelenjave je za zmanjševanje vplivov stresa zelo pomembno, saj je bogata z vitamini, minerali, encimi, beljakovinami in drugimi hranili. Zase največ storimo, če čim več zelenjave zaužijemo v sveži, surovi obliki.

Oreščki

Če smo dnevno izpostavljeni stresu obstaja precejšnja možnost, da postanemo manj odporni in lažje zbolimo. Mandlji, pistacije, orehi in drugi oreščki vsebujejo precej vitamina E in cinka, ki spodbujata delovanje našega imunskega sistema. Poleg tega pa oreščki vsebujejo tudi vitamin B, ki pomaga našemu telesu pri obvladovanju stresa.

Kvinoja

Kvinoja je čudovito živilo, ki v našem telesu deluje bazično in nam v stresnih situacijah ne povzroča še dodatnega bremena. Bogata je z aminokislinami, gradniki beljakovin in drugimi pomembnimi hranili.

Rjavi riž

Rjavi riž vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki nam omogočajo enakomeren nivo energije skozi daljše obdobje. To je zelo pomembno, da ohranimo vzdržljivost in zbranost v stresnih situacijah.

Blitva in ostala zelenolistna zelenjava

Blitva in ostala zelenolistna zelenjava (npr. špinača, zelena, ohrovt, ipd.) vsebuje veliko magnezija. Magnezij pomaga našemu telesu, da učinkovito obvladuje izločanje hormona kortizola, katerega naše telo izloča v stresnih situacijah. Najbolje je, da zelenje uživamo v surovi obliki (solate, smoothieji, ipd.).

Mastne ribe

Losos, sardele in tuna so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami. Omega 3 maščobne kisline pa obvladujejo nivo adrenalina in nam pomagajo, da ostanemo mirni in zbrani.

Čokolada

Temna čokolada lahko znižuje nivo stresnih hormonov v telesu. Pomaga pa tudi k izločanju serotonina, ki dobrodejno vpliva na naše razpoloženje.

Ingver

Kadar smo pod močnim stresom, pogosto občutimo napetost v prebavilih, še posebej v želodcu. Bolj pa smo tudi nagnjeni k različnim prehladnim obolenjem. Ingver je odlično naravno pomagalo, ki pomirja želodec, ob rednem uživanju pa smo tudi bolj varni pred prehladom.

Julij, 2024

No Events

By |2019-03-16T17:47:57+00:00March 16th, 2019|Zdrava prehrana|0 Comments
X