Kalčki v vsak dom

Kalčki so vir novega življenja in vsebujejo najboljše snovi, katere tako življenje potrebuje. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, vse potrebne aminokisline, encime in druga hranila.

Kalčke zaradi njihove sestave naše telo z lahkoto prebavi in asimilira njihova hranila in so tako odlično dopolnilo k naši prehrani. Semena v času kaljenja namreč spremenijo svojo sestavo in so tako veliko lažje prebavljiva in v primerjavi z navadnimi semeni s hranili veliko bolj bogata: encimi se aktivirajo, beljakovine se pretvorijo v aminokisline, ogljikovi hidrati se pretvorijo v preproste sladkorje, maščobe se pretvorijo v maščobne kisline, vitaminska sestava se poveča, itd.

Zelo se jih priporoča prav v času razstrupljanja, saj pomagajo pri razstrupljanju telesa in pri odpravljanju kislo – bazičnega neravnovesja.

Kalčki so biološko polnovredna hrana, ki zraste kar na našem kuhinjskem pultu in nam tako poleg velikega bogastva hranil ponuja tudi čudovito izkušnjo, saj imamo v kuhinji svoj mini zelenjavni vrt, ki obrodi v vsakem letnem času. Tako imamo lahko na razpolago okusne in s hranili bogate sveže kalčke čisto vsak dan leta, kar lahko našo hrano bistveno obogati prav pozimi, ko v trgovinah primanjkuje kvalitetne zelenjave.

Kaljenje kalčkov doma je tudi zelo poceni, za to ne potrebujemo veliko prostora in je čisto preprosto.

Obstaja več bolj ali manj praktičnih oblik kaljenja. Sama priporočam kaljenje v kalilniku. Cena kalilnikov je namreč zelo nizka, tovrstno kaljenje pa ne zahteva nobenega posebnega truda in predznanja. Preproste kalilnike in semena lahko kupimo v vsaki ekološki trgovini in že lahko začnemo čudovito zgodbo novega življenja.

Kalimo lahko različna žita, stročnice in semena iz različnih drugih rastlinskih družin.

Žita primerna za kaljenje so pšenica, rž, ječmen, proso, riž in oves.

Primeri stročnic pa so čičerika, fižol mungo, leča, fižol azuki, itd.

Semena iz drugih rastlinskih družin so kreša, alfalfa, redkev, triplat, gorčica, rukola, brokoli in ajda.

Lahko pa kalimo tudi sončnična semena, bučna semena, sezam, lan in mandeljne.

Navodila za kaljenje:

Semena pred kaljenjem dobro splaknemo z vodo in jih čez noč namakamo v hladni vodi. Zjutraj odlijemo vodo v kateri so se namakali in jih potresemo po posodah kalilnika. Pazimo, da jih ne potresemo prenagosto. V kalilnik nalijemo nekaj vode tako, da se izteka iz ene v drugo posodo in spira naša semena. Na tak način spiramo semena dva do trikrat dnevno. Vodo, ki se nabira v zadnji posodi kalilnika zavržemo, lahko pa jo tudi uporabimo za zalivanje rastlin. Že zelo kmalu bomo opazili majhne poganjke, torej, naše prve kalčke. »Požanjemo« jih različno in zato pri tem uporabljamo navodila za posamezna semena in stročnice. Stročnice so recimo primerno nakaljene že po dveh do treh dneh, ko je kalček enako dolg kot je dolga sama stročnica. Druga semena pa potrebujejo za kaljenje več časa.

Kalčke lahko hranimo v hladilniku do enega tedna, pred uporabo pa jih splaknemo z vodo. Uživamo jih surove v solatah, v surovih namazih, v smoothie-jih in kot dodatek h kuhanim jedem.

April, 2024

No Events

By |2019-03-17T14:36:22+00:00March 17th, 2019|Zdrava prehrana|0 Comments
X