Debelost pri otrocih

Nedavno so raziskave med več kot 60.000 prebivalci Kanade pokazale presenetljive rezultate, da prekomerna telesna teža vodi k večjemu številu obiskov pri zdravnikih kot kajenje. To pa je lahko zaskrbljujoče, saj je v zahodni civilizaciji postala prekomerna teža nekaj čisto običajnega. Vse bolj je jasno, da resno vpliva na naše zdravje, kakor tudi, da je resen problem za zdravstvene blagajne držav obilja. Ne mislite, da je Slovenija izjema. Daleč od tega!

Zgoraj omenjena študija ocenjuje, da bi se obiski pri zdravniku zmanjšali za vsaj 10%, če bi ne bilo težav s prekomerno telesno težo. Ta odstotek pa bi bil še višji, če bi upoštevali tudi težave povezane z diabetesom tipa 2, ki je neposredno povezan z debelostjo in slabim hranjenjem.

To pa je samo nekaj od bolezni, katere povezujejo s prekomerno telesno težo: diabetes, rak, odpoved srca, povečano srce, zamaščena jetra, hernija, kap, policistični jajčniki, inkontinenca in druge težave z mehurjem, pljučna embolija, odpovedovanje ledvic, depresija, osteoartritis, celulit, težave z erekcijo…

Brez dvoma je moderen življenjski slog srčika problema. Prekomerna telesna teža je povezana z nepravilno prehrano in prekomernim hranjenjem, kakor tudi z fizično neaktivnostjo.
Fizična aktivnost in dobro zdravje gresta z roko v roki. Težava je v tem, da večina odraslih in otrok ni dovolj fizično aktivnih, da bi ohranili primerno telesno težo. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki so neaktivni kar 20 do 30 odstotkov večje tveganje za diabetes, bolezni srca in nekatere tipe raka.

Sedeč način življenja postaja vse večji problem zahodnega sveta. Zelo zaskrbljujoči rezultati so vidni tudi pri naših otrocih. Zato je še kako pomembno, da to preprečimo. Zavedati se moramo, da so ure preživete pred televizijo, igranje video igric in sedenje za računalnikom odličen povod za telesno neaktivnost in nagnjenost k debelosti naših otrok. Zato moramo biti pri vzgoji, oziroma postavljanju domačih pravil glede tega še toliko bolj skrbni.

Raziskava objavljena v International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity je pokazala, da je število ur preživetih pred televizijo pri predšolskih otrocih povezano z večjim obsegom pasu in slabšo močjo v nogah. Raziskava je potrdila tudi, da prekomerno gledanje televizije škoduje našim otrokom saj je to povezano s težavami s spanjem, prekomerno telesno težo, ter šibkejšimi mišicami.

Telesna neaktivnost pri otrocih ne bo prispevala samo k slabšim rezultatom ob športnih udejstvovanjih, temveč lahko vpliva tudi na zdravje srca in nagnjenost h poškodbam. Ne nazadnje televizijski programi poskrbijo tudi za to, da so otroci že od malega podvrženi vplivom in manipulacijam različnih propagandnih sporočil, kar lahko pri marsikateremu otroku povzroči popolnoma izkrivljen pogled na hrano in življenje na splošno. Ravno tako, kot si ne želimo, da bi naši otroci na televiziji gledali oglase za cigarete, bi se morali zavedati, da je veliko bolje, da niso pod stalnim vplivom oglasov za nezdravo prehrano.

Torej, poleg tega, da pod drobnogled vzamemo svoje življenje in končno poskrbimo zase in za svoje zdravje, naredimo tudi odločne ukrepe pri naših otrocih in preprečimo, da bodo podlegli debelosti, bolezni sodobnega sveta.

Kaj starši delamo narobe:

– Ne verjamemo, da slaba hrana lahko škoduje našim otrokom
– Če imamo izbirčnega otroka popuščamo pri nezdravi prehrani z mislijo, da vsaj nekaj poje
– Tudi sami uživamo nezdravo hrano
– Našim otrokom popuščamo ko od nas zahtevajo, da jim kupujemo nezdravo hrano in si s tem kupujemo mir
– Tudi sami ne vemo katera hrana je sploh zdrava in se o tem ne izobrazimo
– Kupujemo nezdrava živila, slabe kakovosti

Če že imamo otroka, ki trpi za prekomerno telesno težo, oziroma vidimo, da je k temu nagnjen, poskrbimo za nekaj preprostih ukrepov:

– Postavimo stroge časovne omejitve za gledanje televizije in računalniške igrice, ter sedeče navade poskusimo nadomestiti z bolj aktivnimi

– Naj bosta telesna aktivnost in zdravo prehranjevanje del družinskega urnika vsak dan – ne pozabite, otroci oponašajo vaše vedenje bolj kot kaj koli drugega

– Otroku poskušajte razložiti kakšna so tveganja uživanja nezdrave hrane in debelosti. Izogibajte se temu, da otroka, ki že ima prekomerno telesno težo primerjate s kakšnim drugim, bolj vitkim otrokom, vključno s sorojenci.

– Vzpodbujajte otroka h zdravim prehranskim odločitvam in ga pohvalite, ter ga ne grajajte, da je predebel.

– Ne norčujte se iz otrokove prekomerne teže.

– Kuhajte doma in pripravljajte zdrave obroke. Brez izjeme, ne glede na to, koliko časa imate ali nimate.

– Naj vam otrok pomaga pri pripravi zdravih obrokov, udeležen pa naj bo tudi pri vzgoji sadja in zelenjave. V kolikor nimate svojega vrta, na kuhinjskem pultu gojite kalčke!

– Nehajte kupovati nezdravo prehrano in sladke pijače

– Skupni obroki naj postanejo družinska navada in ne izjema

– Svoje otroke nagrajujte s prijaznimi besedami in časom, ki ga preživite z njimi in ne s hrano. Hrana je popolnoma neprimerna za nagrajevanje in kaznovanje!

– Imejte vedno na zalogi zdrave prigrizke.

Zdrav življenjski slog je najboljša pot za zdravo telo in um. Ne glede na to, da smo dnevno obkroženi z različnimi in nič kolikokrat celo nasprotujočimi informacijami in napotki o zdravem življenju, je nekaj napotkov za optimalno zdravje tistih, ki se ne spreminjajo:

1. Primerna prehrana – izbirajmo med polnovrednimi, nepredelanimi in ekološko pridelanimi živili. V svoje obroke vključimo čim večje količine surove hrane. In prav nikoli ne pozabimo sadja in zelenjave!

2. Izogibajmo se nezdravim, transmaščobam, predelanim ogljikovim hidratom, prekomerni uporabi soli, prekomernemu uživanju živalskim beljakovin in sladkorju.

3. Redna telesna vadba – tudi če jemo najbolj zdravo hrano na svetu, moramo še vedno poskrbeti za vadbo, da dosežemo optimalno zdravje.

4. Zmanjševanje vplivov stresa – pa najsi bo to meditacija, molitev, pomoč drugim; vse to pripomore k fizičnemu in čustvenemu ravnovesju.

5. Popijmo dovolj visoko kakovostne vode.

6. Ohranimo svoje črevesje zdravo – okoli 70 odstotkov našega imunskega sistema prebiva v črevesju, zato moramo le-temu dajati vedno dovolj pozornosti.

7. Optimizirajmo raven svojega D vitamina – raziskave so pokazale, da lahko z zvišanjem ravni D vitamina zmanjšamo riziko smrti iz zelo različnih vzrokov. Zato ne pozabimo na zmerno sončenje!

8. Izogibajmo se kemikalijam, strupom in drugim onesnaževalcem – to pomeni tudi to, da preverimo zaloge naših hišnih čistil, dekorativne in negovalne kozmetike, ipd.

9. Privoščimo si dovolj spanja!

Marec, 2024

No Events

By |2019-03-06T14:24:36+00:00January 10th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X