Spomladanska utrujenost

Končno smo zakorakali v pomlad! Dnevi postajajo vse daljši in lepši. Sonce nas nagrajuje v vsej svoji lepoti. Vse raste, vse se prebuja, povsod je življenje. Narava nas vabi k sebi. Mudi se nam ven, želimo biti aktivni in početi čim več različnih stvari. Tako naj bi vsaj bilo. A kaj ko nas vse prepogosto trpinči tudi pomladanska utrujenost!

Tisti, ki trpijo za pomladansko utrujenostjo se počutijo izčrpane, brez energije, razdražljive, omotične, prav tako se težko skoncentrirajo. Zdi se mi, da ta nevšečnost preganja vse več ljudi.

Razlog za pomladansko utrujenost je ta, da živimo v podnebnem pasu, kjer se temperature in dolžina dneva skozi leto spreminjajo. Le-to pa povzroča metabolne, hormonske in druge spremembe v naših telesih, kar je za nas na nek način stresno. Zaradi stresa, ki ga naše telo doživlja, se počutimo utrujeni in izčrpani. Da se telo prilagodi na nove razmere lahko traja od enega tedna, pa celo do enega meseca.

Seveda teh sprememb ne občutimo vsi na enak način. Ravno tako nimamo vsi s tem težav. Pač smo si različni in naša telesa se različno odzivajo.
Če sodite med tiste, ki se vas v tem času loteva spomladanska utrujenost, lahko še vedno zelo veliko naredite za to, da bodo simptomi čim milejši, ali pa jih letos sploh ne bo. Če ste v tem času torej zelo občutljivi na spremembe in se ne počutite dobro, morate še prav posebej dobro skrbeti zase. Potrebno je nekaj prilagoditev, a verjemite, da vam bo uspelo!

V spomladanskem času za svoje fizično in psihično počutje storimo največ, če uživamo veliko lahke hrane v obliki surovega, svežega sadja (zmerno, če ste občutljivi na sladkor!), zelenjave, kalčkov, semen in oreščkov. Ravno tako si privoščimo različne stročnice (čičerika, soja, leča, fižol) in polnovredna žita (rjavi riž, kvinoja, amarant, proso, ajda). No, pri žitih naj bodo previdni tisti, ki jih slabo prenašajo. Za vse ostale pa naj bo pravilo vsaj to, da se čim bolj izogibate glutenu!! Poskrbite, da uživate dovolj zdravih maščob in tudi dovolj zdravih beljakovin. Poleg tega se je nujno treba odpovedati sladkorju, predelani hrani in škodljivim maščobam. Naj velja pravilo »Manj je več!«.

Vedno bodimo pozorni na to, da izbiramo med živili, ki so bila ekološko pridelana. Pomembno je, da poskrbimo, da telesa v tem času še dodatno ne obremenjujemo, temveč, da ga ponovno nahranimo z vsemi potrebnimi hranili in po drugi strani poskrbimo tudi za razstrupljanje.

Za moč in premagovanje spomladanske utrujenosti posegajmo po hrani bogati s C vitaminom (dan začnimo kar s kozarcem sveže limonade, privoščimo pa si tudi jagode, kivi, pomaranče, brokoli, peteršilj in papriko), B vitaminom (oves, brazilski oreščki, banane, krompir, avokado, stročnice, peteršilj, kefir), E vitaminom (blitva, špinača, oreščki, sončnična semena, suhe marelice), magnezijem (oves, bučna semena, kakav, sončnična semena, brazilski oreščki) cinkom (sezam, arašidi, bučna semena, kakav, kalčki) železom (zelenolistnata zelenjava, tahini, suhe marelice, datlji, fižol, leča), dobrimi maščobami (avokado, olive, laneno seme, jedilna konoplja, orehi, pistacije, sončnično seme, mandlji) in vlakninami.

Nikakor ne pozabimo na različne sveže zelenjavne, ali mešane sokove, ter na vodo. Marsikatero spomladansko nadlogo lahko namreč premagamo že tako, če smo primerno hidrirani (dnevno potrebujemo na vsakih 25 kilogramov telesne teže približno 1 liter tekočine)!

Še prav v tem času dajmo velik poudarek zelenolistnati zelenjavi, ki nam nudi pravo bogastvo mineralov, katero lahko zaužijemo v slastnih kašastih sokovih v kombinaciji s sadjem s čim, manjšo vsebnostjo sladkorja, ali pa kot samostojne solate (privoščimo si bogate solate v kombinacijami s stročnicami, ki nas bodo dodobra nasitile in nas nahranile z dobrimi beljakovinami rastlinskega izvora). Poleg tega pa nam ravno v tem času narava ponuja obilje divjega zelenja. Tako si lahko naberemo in v solati pripravimo regrat, čemaž in še vrsto drugih užitnih divjerastlih rastlin. Naj bo zelena barva vaše pomladi in vašega zdravja! Za tiste, ki vas bodo zamikale užitne divjerastle rastline priporočam branje knjig na to temo.

Da si dobro počutje in energijo povrnejo čim hitreje, nekateri posegajo tudi po kakšnem superživilu: alge (spirulina, chlorella), matični mleček, ginseng, ingver, maca, semena chia, ječmenova trava, pšenična trava, ipd.

Vedno imejte v mislih to, da morate v prvi vrsti poskrbeti za zdravo prehrano.

Superživila niso čudežni praški, ki bodo pregnali vse vaše tegobe. Ravno tako niso nadomestilo zdravi prehrani. Uživajte jih, če ste prepričani, da jih zares potrebujete in ne zato, ker so trenutno moderna in jih že vsepovsod prodajajo. Seveda pa morate vedeti, katera bodo za vas najbolj koristna!

Ob prehodu na toplejši del leta bo našemu telesu in razpoloženju izvrstno del tudi post. Sama imam najraje postenje s sadnimi in zelenjavnimi sokovi (sadnih čim manj ali skoraj nič in zelenjavnih čim več), ob katerem se ne samo očistimo toksinov, ki so se v nas nabirali čez zimo, ampak v svoje telo vnesemo tudi, v tem času tako potrebne, nove zaloge vitaminov in mineralov. Vendar pa se postenja, ki traja dlje od treh dni, ne lotevajmo brez pomoči in nadzora kvalificiranega strokovnjaka!

In nenazadnje, k našemu dobremu počutju bo bistveno pripomoglo tudi to, če se bomo odpovedali, ali vsaj bistveno omejili uživanje kave, energijskih napitkov in alkohola. Seveda pa bi se morali posloviti tudi od cigaret!

Vsekakor pa ne gre pozabiti, da je najbolje, če k boju s spomladansko utrujenostjo pristopimo celostno. Tako si poleg zdrave prehrane, privoščimo tudi dovolj počitka in spanja, čim več časa preživimo na prostem in si privoščimo sončne kopeli, poskrbimo za redno gibanje in sproščanje, ter gojimo vedre misli.

V spomladanskem času tudi pri otrocih poskrbimo, da je njihova prehrana čim bogatejša s sadjem, zelenjavo, kalčki, oreščki in semeni, ter ostalimi zdravimi živili. Če pa jim še pomagamo, da zaužijejo čim manj sladkarij, smo zanje storili zelo veliko. S sladkarijami si namreč tako odrasli, kot otroci prekomerno obremenjujemo že tako utrujeno in izčrpano telo. Poleg tega pa nas delajo odvisne!

Odlična popotnica za dober dan je, če otroku že zjutraj ponudimo kozarec svežega zelenjavnega soka, kateremu za okus morda dodamo še nekaj sadja. Zelo dobro pa mu bodo deli tudi kašasti sokovi (smoothie-ji), ki jih pripravimo iz raznih kombinacij sadja in zelenolistnate zelenjave. Poskrbimo, da imajo otroci vedno na razpolago tudi dovolj raznovrstnega suhega sadja, oreščkov in semen, s čimer se bodo posladkali in zaužili dobre maščobe. In nenazadnje – svoje otroke vključimo v pripravljanje in gojenje zdrave hrane, kar jim bo dalo še dodatnega veselja.

Hipnoza za hujšanje in prehranske odvisnosti Karla Klander

By |2022-03-13T17:33:48+00:00January 10th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X