Naj bodo vaši zobje zdravi

Ob misli na obisk zobozdravnika, luknje v zobeh in vrtanje spreleti neprijeten občutek skoraj vsakega izmed nas. Prav zares ne poznam nikogar, ki bi z veseljem hodil k zobozdravniku. A kaj ko je to neizbežno, kaj ne?
Obstaja splošno prepričanje da se ob zobnem kariesu, torej po domače luknji v zobu, ne da nič storiti. Ko nas enkrat doleti, se to ne da popraviti drugače kot tako, da gremo k zobozdravniku, ki zadevo sanira na nam neprijeten način.
Pa vendar je vse bolj znano tudi to, da se da tudi te težave odpraviti na naraven način.

Če ne verjamete, berite dalje o eni izmed izjemnih raziskav (objavljena je bila v British Medical Journal), ki dokazuje, da se da propadanje zob potencialno izboljšati s spremembo prehrane.
Raziskava je bila narejena na 62 otrocih s kariesom, katere so razdelili v tri skupine. Otroci iz prve skupine so jedli običajno hrano z dodatkom ovsenih kosmičev (ti so bogati s fitinsko kislino). V drugi skupini so uživali normalno hrano z dodatkom vitamina D. V tretji skupini pa so otroci uživali prehrano brez žit z dodatkom vitamina D.
Rezultati so bili sledeči: pri otrocih iz prve skupine, katerih prehrana je bila bogata z žiti in posledično fitinsko kislino, se je karies povečal. V drugi skupini se je izkazalo, da je bilo manj formacij kariesa, pri že obstoječem kariesu pa so se pokazala izboljšanja. Pri otrocih iz tretje skupine, kateri so uživali prehrano brez žit in bogato s hranili (zelenjava, sadje, meso, mleko) in dodatkom D vitamina pa so se pokazala največja izboljšanja – skoraj ves karies se je pozdravil! Izvrstno, kaj ne?

Da bi razumeli povezavo med načinom prehranjevanja oz. življenjskim stilom in zdravjem naših zob, moramo začeti pri enem najbolj znanih in spoštovanih zobozdravnikov vseh časov. Weston A. Price je živel v zgodnjih letih dvajsetega stoletja. V času svojega delovanja je prepotoval svet z željo, da bi prišel do odgovora kaj pravzaprav povzroča propadanje zob.

Takrat je prišel do spoznanja, da obstaja povezava med hranjenjem z moderno, predelano hrano in nastankom kariesa, čemur smo priča v zahodnem svetu. Po drugi strani pa je v svojem potovanju srečal tudi izolirana plemena, ki so imela popolnoma zdravo zobovje, z nič ali malo težavami. Ko je civilizacija in moderno prehranjevanje doseglo tudi ta plemena, so tudi sami doživeli propadanje zobovja, izgubo kostne mase in kronične bolezni.

Ameriška zveza zobozdravnikov vzrok za propadanje zob pojasnjuje na takšen način:
Do kariesa pride takrat, ko hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate (sladkor in škrob – kruh, testenine, sladkarije, mleko, suho sadje, itd.) pogosto ostaja na zobeh. To je krasno okolje za bujno razraščanje in uspevanje bakterij, ki živijo v ustih. Le-te proizvajajo kislino, ta pa na dolgi rok uničuje naše zobe.

Izkazalo pa se je, da je to le eden izmed vzrokov za nastanek težav z zobmi. Dr. Weston Price in drugi strokovnjaki so za propadanje zob navedli več vzrokov:

– Pomanjkanje mineralov v naši prehrani (pomanjkanje kalcija, magnezija in fosforja)
– Pomanjkanje v maščobi topnih vitaminov (A, D, E, K in predvsem D)
– Prekomerno hranjenje z živili, ki vsebujejo fitinsko kislino
– Prekomerno uživanje predelanih ogljikovih hidratov in sladkorja

V nadaljevanju bomo razmišljali o teh možnih vzrokih za nastanek kariesa in o tem, kako si lahko pri tem pomagamo s prehrano.

Naravno proti kariesu

To, da moramo redno umivati zobe in jih nitkati, nam je nekako že vsem jasno. Vendar pa obstaja še kar nekaj drugih nasvetov s katerimi bomo na naraven način preprečili propadanje zob in poskrbeli za maksimalno ustno zdravje.

 Nehajte uživati sladkor

V kolikor želite lepe, zdrave zobe brez kariesa, je seveda sladkor nekaj, čemur se morate odpovedati. V kolikor zgodbo s sladkorjem raziščete še malo globlje in spoznate strašne škodljive vplive na naše celo telo, potem kmalu ugotovite, da je to nekaj kar sploh ne sodi v našo prehrano. Sladkor je nehrana in pika.
Pri zobeh ni problem samo ta, da sladkor hrani naše ustne bakterije, le-ta deluje tudi izredno kislo, kar lahko dobesedno dekalcificira in demineralizira zobno strukturo. To pa seveda privede do propadanja zob.
Torej, tukaj ni kaj filozofirati – odpovedati se moramo sladkarijam in sladkim pijačam. Po drugi strani moramo biti tudi izredno varčni pri naravnih sladilih kot so med, javorjev sirup, agava, ipd. Popolnoma se je potrebno odpovedati tudi umetnim sladilom, ki predstavljajo nov riziko za naše zdravje.

Pozor pri fitinski kislini

Fitinska kislina je encimski inhibitor ter blokator mineralov, nahaja pa se v žitih, oreščkih, semenih in stročnicah. V kolikor je zaužijemo preveč, imamo lahko zdravstvene težave.
Pa vendar slika ni tako zelo črna kot je videti na prvi pogled. Človek že od nekdaj uživa tudi živila, ki vsebujejo fitinsko kislino. Glavni problem pa je v tem, da se vse bolj izgublja znanje, kako se fitinski kislini lahko izognemo.
Stara ljudstva so vedela, da je treba živila, ki vsebujejo fitinsko kislino namakati (kaliti), oziroma fermentirati, s čimer se fitinska kislina izloči, oziroma uniči. To, da moramo pred kuhanjem namakati fižol, nam je vsem jasno, na kaj več pa moderni človek ne pomisli.

Ugotovljeno je bilo, da prehrana bogata s fitinsko kislino povzroča pomanjkanje mineralov in lahko povzroča osteoporozo. Približno 80 odstotkov fosforja v žitih in stročnicah je recimo vezanega na fitinsko kislino, kar pomeni da je popolnoma neuporaben. Poleg tega, da fitinska kislina dobesedno blokira uporabo fosforja, te molekule vežejo tudi minerale, ki so potrebni za zdravje zob (govorimo recimo o kalciju, magneziju, železu in cinku), ki seveda za nas ravno tako ostanejo nerazpoložljivi. Ugotovljeno je bilo da uživanje živil z visoko vrednostjo fitinske kisline znižuje absorpcijo magnezija za približno 60 odstotkov in cinka za približno 20 odstotkov.
Zgodbe pa tu še ni konec. Fitinska kislina ne preprečuje samo absorpcijo mineralov, ki jih zaužijemo s hrano, povrhu vsega celo vleče naše lastne minerale iz kosti in zobovja!!

Poleg podhranjenostjo z minerali in težavami z zobmi fitinsko kislino povezujejo tudi s prebavnimi težavami, pomanjkanjem apetita in celo vrsto drugih možnih težav.

Ugotovljeno je bilo, da je manj fitinske kisline v živilih, ki so bila ekološko pridelana kot v tistih iz moderne pridelave. Torej je potrebno poudariti, da je seveda bolje uživati živila iz ekološke pridelave. Drug, ravno tako izredno pomemben nasvet pa je ta, da se naučimo pravilnih načinov priprave živil, ki vsebujejo fitinsko kislino.
Rešitev je torej namakanje, oziroma kaljenje. To ne velja samo za stročnice, temveč tudi za žita, semena in oreščke. Najbolje je namakanje čez noč! Odlična rešitev pa je tudi fermentacija (npr. kislo testo za kruh). V kolikor se boste držali teh pravilnih postopkov priprave, lahko zmanjšate vnos fitinske kisline od 50 pa celo do 100 odstotkov!

Uživajte živila bogata s hranili

Pomnite – v kolikor želite imeti zdrave zobe, morate zaužiti dovolj hrane bogate z vitamini topnimi v maščobah in minerali. Upoštevajte sledeče nasvete:
– Pojejte čim več surove in kuhane zelenjave. Najbolj pomembna je zelenolistnata zelenjava!
– Bodite varčni s sadjem bogatim s sladkorjem in uživajte kislo sadje, bogato s hranili (npr. jagodičevje).
– V kolikor uživate živalske beljakovine, poskrbite za dober vir – domača jajca, meso iz proste reje, divje ribe. Uživajte kostno juho.
– Uživajte živila bogata z zdravimi maščobami – olive, avokado, kokosovo olje, itd.
– Žita namakajte ali fermentirajte in jih na splošno uživajte zmerno. Odpovejte se vsaj tistim, ki vsebujejo gluten.
– Stročnice, oreščke in semena namakajte ali celo kalite.
– NE uživajte predelane hrane, v naprej pripravljene hrane in hitre hrane!
– Poskrbite za vitamin D – bodite na soncu ali poskrbite za kakovosten dodatek D vitamina.

Na koncu razčistimo še z mitom! Že v šoli so nas učili, da moramo za zdrave zobe uživati mleko in mlečne izdelke. Zaradi omejenega prostora zadeve ne morem na široko prediskutirati, a tu je bistveno – z uživanjem predelanega (!) mleka in mlečnih izdelkov si lahko nakopljete več težav kot koristi! V kolikor ste resen ljubitelj mleka in mlečnih izdelkov, niste na mleko preobčutljivi in ga zares dobro prenašate, pa lahko uživate v zmernih količinah surovega, ki je bogato s kalcijem, vitaminom K2, vitaminom D3, megnezijem, fosforjem in v maščobah topnimi vitamini. Vendar v majhnih količinah! Morda bi še najbolj priporočala kozje mleko, kozji kefir ali surov kozji sir.

Uporabljajte mineralno zobno pasto

Kakšno zobno pasto uporabljate je pomembno. Da so časi tistih s fluorom že mimo, opozarja vse več strokovnjakov. Dobre zobne paste pa so včasih tudi zelo drage.
V kolikor želite malce prihraniti, po drugi strani pa si umivati zobe s pasto, ki vam jih ne bo samo očistila, temveč tudi remineralizirala, poskusite ta recept:

Sestavine:
1 jedilne žlice kokosovega olja
2 jedilni žlici sode
1 žlička ksilitola ali 1/8 žličke stevie (oboje lahko izpustite, če vam okus ni pomemben)
5 kapljic pravega eteričnega olja poprove mete ali klinčkov
1 žlička prahu iz kalcija ali magnezija

Vse dobro premešamo!

Žvrkljajte!

To je eden izmed najboljših možnih nasvetov, kar jih boste dobili. Upoštevati bi ga moral čisto vsak. Žvrkljanje (po angleško se reče Oil Pulling; o tem si lahko preberete več na spletu) izvira iz ajurvede. To je izvrsten način razstrupljanja ustne votline in konec koncev našega celega telesa. Priporoča se pri težavah z zobmi, gingvitisu, glavobolih, sistemskih kroničnih boleznih, itd. Skratka, žvrkljanje je odlično in se priporoča vsem.
Kako se zadeve lotiti? Preprosto! Eno jedilno žličko kokosovega olja raztopite v ustih in žvrkljajte 20 minut. Če vam ne uspe 20 minut, lahko to dosežete postopoma; najprej 5 minut, potem čas podaljšujete. Sama na žličko kokosovega olja kapnem eno kapljico eteričnega olja klinčkov, ki je izvrstno za zdravje v naši ustni votlini. V kolikor uporabljate eterična olja, se nujno prepričajte o njihovi izvrstni kvaliteti. Poceni nadomestkov ne uporabljajte.
Najbolje je, če boste žvrkljali takoj zjutraj, ko vstanete. Zaradi tega vam ni potrebno vstati 20 minut bolj zgodaj, temveč lahko žvrkljate ko opravljate svoja normalna jutranja opravila. Po 20 minutah zadevo izpljunete v smeti. Ne pljuvajte v odtok, ker se vam bo maščoba nabirala v odtokih in jih mašila. Vsekakor pa ne smete tega pogoltniti! Na koncu seveda izperete usta in umijete zobe. Nekateri to naredijo s slano vodo za dodatno antimikrobno delovanje.

Februar, 2024

No Events

By |2019-03-06T18:04:09+00:00February 12th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X