Pomoč pri artritisu

Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, za katero trpi vse več prebivalcev zahodnega sveta. Zanj je značilno, da imunski sistem deluje nepravilno, napade lastna tkiva, sklepe in lahko tudi druge organe. Gre za kronično, vnetno revmatično bolezen. Lahko prizadene vse sklepe in tudi obsklepne dele. Eden izmed glavnih simptomov revmatoidnega artritisa so bolečine in otekline v rokah in/ali stopalih. Tu gre za male sklepe rok, stopal, zapestja in komolci; in to obojestransko. Pozneje se lahko vnetje širi še na velike sklepe, kot so kolena, kolki in gležnji in redkeje na hrbtenico. Revmatoidni artritis je zelo resna bolezen, ki lahko bistveno vpliva na kakovost življenja posameznika.

Revmatoidni artritis je lahko genetsko pogojen, lahko je posledica okužbe, zelo pomembno vlogo pa igra imunski sistem.
Klasična medicina revmatoidni artritis zdravi z zdravili, ki lajšajo simptome povezane s to boleznijo (vnetja in bolečine) in z zdravili, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema.

Po podatkih iz Amerike, je manj kot 1 odstotek primerov spontane remisije bolezni. Zdravila, ki bi bolezen ozdravilo, ni, zato je ključnega pomena, da pri tej bolezni bolnik aktivno sodeluje in stori vse kar je v njegovi moči, da bi bolezen čim manj napredovala in bi bili simptomi čim lažji.
Nasveti, ki jih delim v nadaljevanju, niso uporabni samo za bolnike z revmatoidnim artritisom, temveč jih lahko smiselno upošteva tudi večina bolnikov drugih revmatoidnih obolenj.

Pri revmatoidnem artritisu je tako kot pri vseh drugih obolenjih ključno to, da se ne ukvarjamo samo s simptomi bolezni, temveč iščemo njene vzroke. Tu se ne moremo izogniti temu, da kritično presodimo svoje prehranjevalne in druge življenjske navade.

Kaj je pomembno?

• Ameriški zdravnik dr. Mercola zelo resno opozarja, da morajo bolniki z revmatoidnimi obolenji iz svoje prehrane izločiti sladkor. Le-ta lahko bistveno prispeva k vnetjem in nastankom cele vrste resnih obolenj. V kolikor nismo sposobni izločiti sladkor iz svoje prehrane, ne moremo pričakovati tako velikega napredka, kot bi ga lahko. Opozarja tudi pred prekomernim uživanjem fruktoze, zato tem bolnikom priporoča omejevanje sladkega sadja na manjše količine. Priporoča tudi omejitev uživanja večine žit, predvsem tistih, ki vsebujejo gluten.

• Hrana, ki jo uživamo, mora biti nepredelana, visoke kakovosti, ter ekološka in lokalno pridelana, če je to le mogoče. Torej, odpovedati se moramo vsej procesirani hrani.

• Čimveč živil naj bo tudi v surovi obliki, saj tako ohranijo več za naše zdravje še tako koristnih hranil. Priporoča se tudi uživanje sveže iztisnjenih zelenjavnih sokov.

• Poskrbeti moramo za zadostno uživanje omega 3 maščobnih kislin. Določeni strokovnjaki priporočajo predvsem živalske viri. Med njimi naj bi prednjačilo krilovo olje, ki naj bi delovalo bolj protivnetno kot navadno ribje olje. Še posebej učinkovito naj bi bilo s sočasnim uživanjem astaksatina, ki ga omenjamo v nadaljevanju.

• Vitamin D
Vitamin D je izjemno pomemben. Stimulira 200 do 300 antimikrobnih peptidov, ki izboljšujejo in regulirajo naš imunski sistem in so še bolj učinkoviti kot antibiotiki. Ljudje, ki trpijo za revmatičnimi obolenji velikokrat poročajo, da je njihovo stanje slabše pozimi, simptomi pa se izboljšajo ali celo izginejo poleti. To nakazuje tudi na to, da igra vitamin D pri teh boleznih veliko vlogo . Krvne vrednosti vitamina D so običajno najnižje v januarju, februarju in marcu. Zato moramo biti izredno pozorni na to, da dobimo dovolj tega vitamina. Če ne gre drugače v obliki kakovostnega prehranskega dodatka. Vsekakor ne bo napak, da ravni svojega D vitamina občasno testiramo.

• Fermentirana hrana
Za ljudi, ki trpijo za revmatoidnimi obolenji (in tudi drugimi avtoimunskimi boleznimi) je zelo pomembno, da poskrbijo za zdravo črevesno floro. V črevesju je namreč kar 80 odstotkov našega imunskega sistema. Poleg tega, da prenehamo z uživanjem živil, ki našim črevesnim prebivalcem škodujejo in jih uničujejo (sladkor, moka, predelana hrana, klorirana voda, itd.), je dobro, da zaužijemo tudi čimveč živil, ki bodisi vsebujejo dobre bakterije, ali pa le-te hranijo. Tako v svoji prehrani ne smemo pozabiti na fermentirana živila (predvsem zelenjavo!). Za dodatno in hitrejšo podporo imunskemu sistemu, pa je priporočljiva kura s probiotiki.

• Obvladovanje stresa
Zelo pomembno je, da se zavedamo, da igra stres zelo pomembno vlogo v našem življenju. Veliko ljudi z avtoimunskimi obolenji pove, da je bilo pred boleznijo njihovo življenje zelo stresno, nekateri so doživeli tudi travmo. V kolikor se s tovrstnimi težavami ne ukvarjamo, se s časom lahko odražajo na našem telesu v obliki bolezni. V primeru revmatoidnega artritisa je pomembno o tem razmišljati in si priznati, če je v našem življenju preveč stresa, ali pa smo celo doživeli emocionalno travmo. V kolikor ne bomo reševali tovrstnih težav, obstaja možnost, da si tudi pri fizični bolezni ne bomo mogli pomagati v tolikšni meri kot bi lahko.

• Telesna vadba
Zelo pomembno je, da v svoj življenjski ritem vključimo redno telesno aktivnost. Seveda, svojim sposobnostim prilagojeno.
Kako si še lahko pomagamo?

• Kurkumin
Kurkumin je poznan po svojih močnih protivnetnih delovanjih. Ugotovljeno je bilo, da je učinkovit pri akutnih in kroničnih bolečinah. V eni izmed raziskav so celo ugotovili, da je bil visokokakovostni kurkumin bolj učinkovit pri lajšanju simptomov revmatoidnega artritisa kot zdravilo.

• Bosvelija (poznano tudi pod imenom Frankincense)
Bosvelija se je izkazala za učinkovito pomoč pri artritičnih vnetjih in s tem povezanih bolečinah. Na voljo je v obliki eteričnega olja iz katerega si pripravimo mazilo ali masažno olje.

• Hialuronska kislina
Hialuronska kislina je glavna komponenta hrustanca, odgovorna »transport« hranil v celice in izločanje odpadkov.

• Astaksantin
Astaksantin je eden izmed zelo močnih antioksidantov, katerega je moč najti v lososu, krilu, rakih, kozicah, itd.. Raziskave so pokazale, da podpira zdravje sklepov in prispeva k dobri mobilnosti. Dr. Mercola priporoča uživanje 4 mg astaksantina na dan.

• Membrana jajčnih lupin
Membrana jajčnih lupin vsebuje pomembna hranila (elastin, kolagen, itd.), ki podpirajo stabilnost in prožnost sklepov.

• Ingver
Ingver deluje protivnetno in protibolečinsko. Poleg tega pa deluje še dobrodejno na želodec.

• Bromelin
To je encim, ki ga je moč najti v ananasu in deluje protivnetno. Lahko ga uživamo kot prehranski dodatek, ali enostavno zaužijemo svež ananas.

• Svetlinovo olje in olje iz borage
Ti dve olji vsebujeta esencialno maščobno kislino GLA, ki je v pomoč pri lajšanju artrtitičnih bolečin. Pokazatelj, da nam primanjkuje te maščobne kisline je tudi ta, da imamo pozimi suho kožo.

December, 2022

No Events

By |2019-03-06T18:05:56+00:00March 6th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X