Preprečevanje vnetij

Vse več strokovnjakov opozarja, da je kronično vnetje izvor veliko, če ne kar večine bolezni; vključujoč raka, srčnožilne bolezni, debelost, itd. Torej, tistih bolezni, ki so glavni vzrok umiranja v zahodnem svetu.
Da ne bo pomote – vnetje je popolnoma normalen in celo dobrodejen proces, ki se odvija v telesu, ko se le-to ščiti pred zunanjimi »napadalci« kot so virusi in bakterije. Postane pa lahko velik problem, ko vnetni odziv uide izpod nadzora.

V nasprotju z akutnim vnetjem, se kronično vnetje običajno ne kaže s kakšnim posebnim simptomom vse dokler nekje v telesu ne nastane malce večji problem. Torej, kronično vnetje dela škodo potiho in na dolgi rok. To lahko traja celo leta, brez da bi človek vedel, da kaj ni čisto v redu, potem pa se resna bolezen kar naenkrat pojavi.

Pot za zmanjševanje kroničnih vnetij se zagotovo začne pri naši prehrani. Precej je živil, ki slavijo po svojih protivnetnih učinkih. In, če hočemo ostati zdravi, jih moramo redno vključevati v svoj jedilnik. Obstaja pa tudi kar nekaj zelišč in začimb, ki imajo v boju proti vnetjem zelo veliko moč.

Da bomo čim bolj učinkovito skrbeli za svoje zdravje, poglejmo kaj se najbolj izplača uživati v boju proti vnetjem:

1. Zelenolistna zelenjava

Listnata zelenjava temnozelene barve kot so ohrovt, špinača, blitva, ipd., med drugim vsebuje zelo močne antioksidante, flavonoide, karotenoide in vitamin C. Le-ti pa varujejo naše telo pred celičnimi poškodbami. Idealno bi bilo, če bi zelenolistnato zelenjavo uživali vsak dan. Izbirajmo tisto, ki raste lokalno, je iz ekološke pridelave, pomembno pa je, da je čimveč zaužijemo v surovi obliki. Večje količine zelenja lahko zaužijemo s sočenjem ali v zelenem smutiju.

2. Česen 

Že stoletja so česen častili zaradi njegovih zdravilnih učinkov. Je tudi ena izmed rastlin, ki je bila najbolj raziskana. Več kot 170 študij kaže, da je česen dobrodejen pri več kot 150 različnih težavah! Česen je znan po svojem protibakterijskem, protivirusnem in protigljivičnem delovanju. Je tudi močan antioksidant. Ugotovljeno je bilo, da učinkovine iz česna učinkujejo hitreje na nevarne proste radikale kot katerakoli druga znana spojina. Še en razlog več za uživanje česna. Posegajte po tistem, ki je bil lokalno pridelan in ne kupujte tistega iz uvoza!

3. Fermentirana hrana

Za dobro delujoč imunski sistem je zelo pomembno, da imamo zdravo črevesno floro. Ravno tako pa nas zdrava črevesna flora ščiti pred kroničnim vnetjem. Ugotovljeno je bilo, da se večina vnetnih bolezni začne prav v našem črevesju kot rezultat neravnovesja mikrobiote.
Fermentirana hrana kot so kislo zelje, kisla repa, kefir, nato, kimči, miso in drugi, nam pomagajo naseliti naše črevesje z dobrimi bakterijami. Poleg tega pa pomagajo tudi pri izločanju toksinov, ki pripomorejo h vnetjem (kot npr. težke kovine in pesticidi).

4. Borovnice

Borovnice so zelo znane po svojih močnih antioksidantivnih kapacitetah. Če jih primerjamo z ostalim sadjem in zelenjavo, so vsekakor med tistimi v vrhu. Poleg tega je njihova dobra lastnost tudi ta, da ne vsebujejo veliko sladkorja, kar nekaterim predstavlja problem pri drugem sadju.

5. Čaj

Matcha čaj je najučinkovitejši izmed vseh vrst zelenih čajev. Najboljši matcha čaj prihaja iz Japonske in vsebuje do 17 krat več antioksidantov kot divje borovnice in 7 krat več antioksidantov kot temna čokolada.
Čaj tulsi je tudi eden izmed čajev, ki se ponašajo s svojim bogastvom protivnetnih antioksidantov in drugih mikrohranil, ki podpirajo imunski sistem in zdravje srca.

6. Gobe šitake

Šitake vsebujejo močne spojine, katere delujejo protivnetno. Vsebujejo pa tudi nekatere elemente, katerih drugače s hrano morda ne zaužijemo dovolj (npr. baker, katerega naše telo ne more tvoriti in ga moramo nujno dobiti s hrano).

7. Omega 3 maščobne kisline

Le-te bi morali postaviti med najbolj pomembne preprečevalce vnetij, saj imajo močne antivnetne značilnosti. Znano pa je, da zahodni človek zaužije velik presežek omega 6 maščobnih kislin in, da mu omega 3 maščobnih kislin primanjkuje. Omega 3 maščobne kisline boste zaužili recimo z lanenimi semeni, chia semeni, tisti, ki uživajo živalske beljakovine pa jih bodo zaužili tudi z jajci prostoživečih kokoši in ribami, ki so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami (npr. divji losos). Z omega 3 maščobnimi kislinami se borimo proti vnetjem, zmanjšujejo oksidativni stres, zelo pomembne pa so tudi za naše možgane.

V boju proti vnetjem, so zelo učinkovite tudi začimbe. Med najbolj zaželenimi, če govorimo o protivnetne delovanju so sledeče: klinčki, ingver, rožmarin, kurkuma, cimet, origano, majaron, žajbelj in timijan.

Zelišča in začimbe vsebujejo celo paleto antioksidantov, mineralov in vitaminov. S tem, da jih dodajamo svoji prehrani, bistveno povišamo hranljivost hrane, ki jo uživamo. Vsakič, ko svojemu obroku dodajate zelišča in začimbe kvalitetno nadgradite svojo jed, brez da bi ji dodali eno samo kalorijo!

Z začimbami je bilo narejenih kar nekaj raziskav in rezultati so zares impresivni. Začimbe so relativno poceni in lahko dostopne zato ni razloga, da jih ne bi čim pogosteje vključevali v svojo prehrano. Nujno uživajte ekološko pridelane, saj so le te ohranile zdravilne učinkovine. V kolikor nimate možnosti za vrt, vam polagam na srce, da začnete začimbe gojiti na balkonu ali okenskih policah. V kolikor pa imate na razpolago čisto majhen košček zemlje, so začimbe tiste, katere se bo najbolj izplačalo gojiti na tako majhni površini. Na majhnem prostoru boste tako dobili največ možnih hranil!

Zelo pomembno je, da se zavedamo, da lahko s hrano preprečujemo ali dobesedno vklapljamo vnetja. Poleg tega, da v svojo prehrano vključujemo živila, ki delujejo protivnetno, je zelo pomembno, da se izogibamo tistim živilom, ki k vnetjem pripomorejo.

To so:

1. Rafiniran sladkor, procesirana fruktoza in nekatera žita

Vse več strokovnjakov opozarja pred temi živili, ko je govora o vnetnih boleznih. Rafinirani sladkor bi bilo potrebno popolnoma črtati iz naše prehrane. Ob tem sama nimam nobenega slabega občutka in se nikakor ne strinjam s tistimi, ki trdijo, da malo sladkorja sploh ni problem. Nasprotno! Tudi malo sladkorja škoduje, sploh pa deluje zasvojevalno in na naše možgane vpliva kot katera koli druga druga. Torej, ostati pri malo sladkorja, je pri večini ljudi popolnoma nemogoče, saj jih le-ta požene po vedno večjih dozah.
Tiste, ki imajo težave z inzulinom, se vse bolj svari pred fruktozo. Procesirana fruktoza ravno tako kot sladkor, ne sodi v našo prehrano. Pri nekaterih pa je treba biti previden celo pri uživanju sadja, ki ravno tako vsebuje fruktozo! V kolikor imate s tem težave, izbirajte med bolj kislimi različicami sadja in se izogibajte tistemu, ki vsebuje veliko sladkorja (npr. banane in suho sadje). Nekateri strokovnjaki celo priporočajo omejevanje vse zaužite fruktoze na 25 g na dan, za tiste, ki so odporni na inzulin in leptin (le-ti imajo verjetno visok krvi pritisk, visok holesterol, srčna obolenja in so preobilni) pa celo na 15 g na dan (dokler se stanje ne normalizira).
Če govorimo o žitih, se je pametno odpovedati predelanim različicam in žitom, ki vsebujejo gluten (vsaj pšenici!).

2. Oksidiran holesterol

Govorimo o »žarkem« holesterolu. Ta nastaja, ko hrano preveč toplotno obdelujemo,npr. pri pečenih jajcih, ipd.

3. Hrana, ki je toplotno obdelana na visokih temperaturah (še posebej na rastlinskih oljih, ki niso primerna za tako visoke temperature).

4. Transmaščobe

V kolikor jemo zdravo in se izogibamo živilom, ki povzročajo vnetja, še nismo vsega naredili. Človek je narejen za gibanje! Sedeč življenjski slog nam zagotovo ne pomaga. Zato je zelo pomembno, da poleg zdrave prehrane poskrbimo tudi za dovolj telesne aktivnosti.
Poleg tega je zelo pomembno tudi to, da si privoščimo dovolj spanja. V kolikor spite premalo, slej ko prej oslabite imunski sistem in ste že na dobri poti, da vas doleti kakšna bolezen.

Nenazadnje je pri zahodnem človeku, ki kar poka po šivih od različnih obveznosti, zelo pomembno to, da poskrbi za obvladovanje stresa. V kolikor ste stalno pod stresom je tudi to dobra popotnica za nastanek vnetij.

April, 2024

No Events

By |2019-03-06T18:30:25+00:00March 6th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X