Preventiva proti raku

Mediji so zadnja leta preplavljeni z raznimi nasveti kaj vse moramo in ne smemo početi, vse v izogib temu, da ne bi enkrat podlegli eni izmed najbolj grozečih diagnoz. Raku. Ja, že sama misel na to nas spreleti in najraje na to kar pozabimo češ, da se dogaja tam nekje zunaj, drugim, ne nam. Žal temu ni tako, statistike in napovedi porasta te bolezni so skoraj grozljive.

Problem nastanka raka je seveda večplasten in vemo, da lahko do bolezni pride zaradi večih dejavnikov. Nemogoče je sploh vse identificirati, ljudje smo preveč kompleksna bitja. Pa vendar je moč nanizati kar nekaj pametnih nasvetov, kaj moramo paziti v izogib temu, da nas doleti kakšna hujša težava. Skrbno preberite, morda vam te vrstice utegnejo rešiti življenje!

Preprečite, oziroma premagajte diabetes tipa 2

Diabetes je nevaren rizični faktor, če imamo v mislih raka trebušne slinavke. Pravimo mu kar tihi ubijalec. Za večino zdravnikov je rak trebušne slinavke bolezen, ki se je najbolj bojijo, saj jo je težko odkriti preden pride že v napredovano fazo. Kakšno ima vezo diabetes z rakom trebušne slinavke? Diabetes tipa 2 je povezan s povečano proizvodnjo inulina. Inulin pa povzroča razraščanje celic in žil v trebušni slinavki. To povečanje pritoka krvi omogoča gostoljubno okolje za formacijo tumorjev. Diabetes pa je povezan tudi z rakom na jetrih, maternici in mehurju.

Stabilizirajte svojo telesno težo

Teža, ki nenehno niha v različne smeri ni problem samo takrat, ko hočete obleči svoje stare kavbojke. Dodatna maščoba proizvaja poseben koktejl hormonov, ki lahko povzročijo razraščanje celic, vključno s tistimi, ki so rakave. Estrogen, kortizol in inzulin je samo nekaj od krivcev. Odvečna maščoba proizvaja tudi škodljive učinkovine, ki povzročajo vnetja in izčrpujejo imunski sistem. Najbolj škodljiva je maščoba v in okoli trebušne votline. Da preprečite nihanje v svoji telesni teži jejte živila, ki bodo ohranila nizek in enakomeren nivo vašega krvnega sladkorja. Navali sladkorja v krvi nastanejo ko uživamo sladko in z ogljikovimi hidrati bogato hrano.

Izogibajte se sladkorju

O tem, da sladkor hrani rakave celice je bilo že precej nasprotujočih debat. Predvsem tudi zaradi tega ker vse celice (seveda tudi zdrave) uporabljajo glukozo za svojo rast. Vendar pa je bilo dognano, da »znajo« rakave celice uporabljati sladkor bolj učinkovito in v večjih količinah kot zdrave celice. Raziskave zadnjih let so dokazale, da imajo ljudje z najvišjimi ravnmi glukoze v krvi pogosteje raka. Po drugi strani pa imajo ljudje, ki imajo raka in imajo poleg tega še visoke ravni glukoze v krvi najnižje preživetje. Rakave celice glukozo potrebujejo. Sposobne so jo celo same proizvajati. Vendar pa jo lahko proizvedejo le toliko, da preživijo, ne pa, da rastejo. Za rast potrebujejo glukozo v krvi.

Pogosto uživajte česen

Česen je čudežno živilo, ki nas med drugim varuje tudi pred rakom. Da česen razvije svoje protirakave učinkovine, moramo vedeti kako z njim ravnati. Najbolje je, da ga narežete in pustite stati kakšnih 10 minut. V tem času bo razvil svojo učinkovino alicin, ki česnu daje značilen vonj in se ponaša z zdravilnimi lastnostmi. V kolikor česen toplotno obdelujete, blokirate kar 90% te učinkovine, ki ima protirakave značilnosti. Vseeno je tudi pri kuhanju rešitev, da česen prej narežemo in pustimo nekaj časa stati preden ga dodamo kuhanju.

Uživajte veliko rdečega sadja in zelenjave

Rdeče sadje kot so recimo rdeča grenivka, lubenica in paradižnik vsebujejo veliko likopena, učinkovine, ki dokazano deluje proti raku. Telo likopen bolje izrablja, če recimo paradižnik malce toplotno obdelate.

Izogibajte se predelanemu mesu

V kolikor zaužijete veliko predelanega mesa, s tem pojeste tudi kar nekaj nitratov (konzervans v mesninah), ki delujejo kot kancerogeni in lahko poškodujejo DNK. Poškodovana DNK pa je »gojišče« za rakave celice. Študije so pokazale, da če dnevno zaužijemo samo 1-3 rezine procesiranega mesa lahko s tem povečamo tveganje za razvoj raka na požiralniku, želodcu in črevesju. Zaradi napisanega je zelo pomembno, da se tovrstnemu mesu izogibate. Najboljša rešitev je, da na živilu preverite etikete. V kolikor boste zasledili, da je v mesu natrijev nitrat ali pa da vsebuje nitrite, se mu raje odpovejte.

Izogibajte se predelanim ogljikovim hidratom

Najbolj problematični so tisti »ta beli« kot so recimo beli kruh, testenine, bela moka na splošno, sladice.. Nizek glikemični indeks prinesejo vlaknine, le teh pa zgornjim živilom zaradi predelave primanjkuje. V eni izmed raziskav je bilo potrjeno, da če v precejšnjih količinah uživamo živila z visoko glikemično obremenitvijo (torej, živila, ki hitro dvignejo krvni sladkor), imamo večjo možnost za raka kot ljudje, ki uživajo živila z nižjim glikemičnim indeksom.

Jejte korenje

V eni izmed študij je bilo dognano, da so ženske, ki so pojedle 5 krat na teden po 4 surove korenčke, zmanjšale tveganje za raka na jajčnikih za kar 54 odstotkov! V primerjavi z ženskami, ki so jih zaužile manj kot 1x na mesec. Korenje pa lahko tudi zmanjša riziko za nastanek raka na ledvicah! In ne spreglejte, da gre tu za surovo korenje!!

Jejte tudi fižol!

V eni izmed raziskav Harvarda na 90.630 ženskah se je izkazalo da so tiste, ki so uživale fižol vsaj dvakrat tedensko, imele 24% manj možnosti za razvoj raka na prsih. Stročnice naj bi zmanjševala riziko za nastanek raka na prsih, saj naj bi pomagala zmanjševati proizvodnjo encima, ki pospešuje rast tumorjev.

Odpovejte se gojenemu lososu in uživajte divjega

Ko uživamo živila bogata z vitaminom B6 (npr. losos) v družbi z zelenolistnato zelenjavo, zmanjšamo tveganje za pojav raka na črevesju in raka na koži. Pozorni moramo biti na to, da nikoli ne kupujemo lososa, ki je bil gojen. Ta vam bo celo škodoval in sodi med živila, ki se jim moramo izogibati, če želimo preživeti življenje brez raka. Gojene ribe hranijo z nenaravno hrano, ki vsebuje veliko kemikalij, antibiotikov, pesticidov in drugih kancerogenih sestavin. Gojeni losos je po drugi strani tudi bolj masten kot divji losos in posledično kopiči več toksinov. Naslednjič ko si boste zaželeli losos, odštejte raje kakšen evrov več za divjega, oziroma se mu raje odpovejte, če nimate te možnosti!

Poskrbite za vitamin D

Tisti, ki imajo več vitamina D naj bi se lažje obranili pred celo vrsto rakavih obolenj – ne hodkinov limfom, rak na prsih, rak na črevesju. Povišuje celo stopnjo preživetja tistih, ki imajo melanom (najbolj resna oblika raka na koži). Da poskrbimo za zadostne količine D vitamina, se moramo zmernemu soncu izpostavljati nekaj dni na teden, 10 do 15 minut na dan. Seveda to ne pomeni, da smo na soncu poleti sredi dneva!

Poskrbite, da imate dovolj kalcija

Premalo kalcija povečuje tveganje za razvoj raka na črevesju. Kalcij onemogoča rast rakavih celic in razstruplja telo. Če nam kalcija primanjkuje, se rakave celice lahko bolj uspešno razraščajo. Ugotovljeno je bilo, da le 15% žensk starih nad 40 let dobi zadostne količine kalcija. Ko se sprašujemo, kako zaužiti dovolj kalcija, čim večkrat posegajmo tudi po rastlinskih virih kalcija (npr. zelenolistna zelenjava, sezam, tahini…). Ob kalciju je seveda potrebno zaužiti tudi dovolj magnezija, poskrbeti pa moramo tudi za zadostne količine vitamina D.

Uživajte brokoli

Brokoli naj bi nas varoval pred rakom jajčnikov, želodca, pljuč, mehurja in črevesja. Če ga boste obogatili z živili bogatimi s selenom (npr. sončnična semena in oreščki), boste od njega imeli še več. Učinkovina v brokoliju, ki nas varuje pred rakom je namreč v družbi s selenom kar 13x močnejša!

Postanite »fleksitarianci«

Fleksitarianec je skovanka, ki opisuje tiste, ki uživajo večinoma vegetarijansko hrano, vendar zelo poredko uživajo tudi meso. Slednje je ekološko, živali s proste paše. V kolikor se mesu nikakor ne morete odpovedati, je morda to za vas najboljša rešitev tako, da boste poskrbeli za svoje zdravje, a se po drugi strani ne boste počutili tako prikrajšani.
Ugotovljeno je bilo, da imajo ljudje srednjih let, ki uživajo veliko živalskih beljakovin, 4x višjo stopnjo smrtnosti od ljudi istih let, ki so uživali predvsem rastlinsko hrano z manj beljakovinami!

Dovolj pijte

Ugotovljeno je bilo, da zadostne količine vode odplaknejo potencialne kancerogene snovi iz telesa. Kronično dehidracijo je moč 100% preprečiti, vendar je bilo dognano, da za njo trpi kar 70% populacije. Naše telo je sestavljeno iz kar 2/3 vode! Dehidracija pa je povezana z utrujenostjo, pridobivanjem telesne teže, težavami z dihali, visokim krvnim pritiskom, holesterolom, težavami s prebavo, težavami z ledvicami in mehurjem, s kožo in prehitrim staranjem. Kronična dehidracija upočasnjuje telo in ga dela neučinkovitega.

Kuhajte pravilno!

Pečenje na žaru se morda dobro sliši z vidika manj zaužitih kalorij, vendar pa tudi povečuje vaše tveganje za nastanek raka. Visoke temperature pri pečenju povzročanje nastajanje kancerogenih snovi (heterociklični amini) zato bi se morali pečenju na zelo visokih temperaturah čim bolj izogibati. Alternativa? Počasno kuhanje na čim nižji temperaturi.

Preverite kaj se dogaja v vaših ustih

Paradontoza je bolezen, ki v ustih povzroča vnetja in infekcije mehkih tkiv in kosti, ki podpirajo zobe. Ugotovljeno je bilo, da vsak milimeter izgube kosti zaradi paradontoze poveča tveganje za nastanek raka v glavi in na vratu za kar 4x! Zato je zelo pomembno, da preprečujete nastanek paradontalne bolezni, oziroma jo imate pod kontrolo!

Ali poznate svoje kožne madeže?

Pri svojih kožnih madežih bodite pozorni na asimetrijo, nenavadne obrobe, barvo, premer in rast. Dognano je bilo, da redno samopregledovanje odkrije le 80% melanomov. Zato so redni obiski dermatologa še kako priporočljivi. Pri melanomu moramo vedeti tudi to, da se lahko pojavlja tudi v drugih barvah in ne samo v črni ali rjavi. Zato bodite pozorni tudi na nenavadne rdečkaste madeže na svoji koži.

Telesna vadba

Z redno telesno aktivnostjo pospešujemo razstrupljanje in odplavljanje substanc, ki nam lahko škodujejo. V eni izmed kanadskih študij je bilo dokazano, da ženske z vsaj 30 minutno telesno aktivnostjo na dan zmanjšajo tveganje za raka na jajčnikih za kar 30%. Redna vadba pomaga tudi h temu, da naša prebava deluje tako, kot je treba in tako poskrbi za to, da se strupene snovi hitreje izločijo. V neki ameriški študiji pa je bilo dokazano, da je debelost pri ženskah neposredno povezana z 20% smrtmi povezanih z rakom, pri moških pa 14%. Vendar pa je bilo tudi dokazano, da z izgubo samo 5 kilogramov odvečne teže že znižujemo tveganje za nastanek raka. Minimum vadbe na teden naj bi bilo 150 minut!

Izogibajte se parabenom

V tumorjih na dojki so našli sledi te hudo škodljive kemikalije, ki moti naše hormone in deluje strupeno, zato je še kako pomembno, da se ji izogibamo na vsakem koraku. Značilnosti parabenov so zelo podobne estrogenu in zato lahko stimulirajo razraščanje raka povezanega s hormoni. Zato preverite vse izdelke za osebno nego in vrzite stran tiste, pri katerih boste med sestavinami našli besedo »paraben«.

Odprite okna

Ugotovljeno je bilo, da je zrak v večini domov 5x bolj onesnažen od zunanjega zraka. Zato poskrbite za redno zračenje prostorov kjer prebivate. Dognano je bilo tudi, da v 15-minutnem temeljitem zračenju »prefiltriramo« toksine v prostoru, vključno z radonom (povezan z rakom pljuč) in formaldehidom (povezan z levkemijo).

Odstranite toksine iz vašega doma

Nič koliko toksičnih substanc se skriva v vašem okolju – v vaši hrani, v ličilih in negovalni kozmetiki, v pohištvu, itd. Četudi so kemične substance v vaši kremi za obraz, pašteti, ali gnojilu, ki ga potresate po vaši zelenici dovoljene, to še ne pomeni, da vam ne morejo škodovati in ste popolnoma varni! Želite izvedeti žalostno resnico? Za večino kemikalij se sploh ne ve, kakšen je njihov dolgoročni vpliv na vaše zdravje! Rešitev? Ekološko! Na vsakem koraku, kolikor je le mogoče!

April, 2024

No Events

By |2019-03-06T19:36:38+00:00March 6th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X