Sindrom prepuščajočega črevesja

Veliko naših zdravstvenih težav se lahko začne v našem črevesju! Naloga našega prebavnega sistema je veliko obširnejša kot samo prebavljanje in izločanje hrane. Naše črevesje vpliva na naš imunski sistem, mentalno zdravje, razstrupljanje in hormone. Črevesna sluznica je glavna linija obrambe med hrano, ki jo uživamo in mikroorganizmi, katerim smo izpostavljeni, ter našim imunskim sistemom, ki vpliva na naše odzive na hrano. Od njega je odvisno ali bomo razvili kakšno občutljivost na hrano, vnetje, kronične bolezni, ipd.

Kaj je sindrom prepuščajočega črevesja?

Naše črevesje je tesno prepredeno s celicami enterociti (to so celice, ki tvorijo površino črevesni resic), katerih naloga je, da regulirajo vse, ki prehaja v naše telo skozi črevesno sluznico. Skozi črevesje tako v obliki majhnih molekul prehajajo hranila iz hrane, ki jo zaužijemo. Problem nastane, ko zaradi napačne prehrane, zdravil in podobnega ta naša obramba in naša črevesna flora oslabita. Zaradi nenehnega draženja pride do »luknjic« med enterociti in tako se razvije t.i. prepuščajoče črevo, oziroma sindrom prepuščajočega črevesja.

V kolikor pride do tega, v naš sistem ne vstopajo več samo male molekule hranil, temveč večji deli beljakovin in bakterije, torej tisto, kar tja ne sodi. Le-te naše telo prepozna kot »zunanje sovražnike« in odreagira s proizvodnjo protiteles, ki jih začnejo napadati. To je na nek način rdeči alarm za naš imunski sistem, ki se nenehno odziva in posledično za celo naše telo.

Kaj torej najbolj pripomore h sindromu prepuščajočega črevesja?

1. Napačna prehrana

To kako zelo napačna prehrana lahko vpliva na naše zdravje vemo že skoraj vsi. Da lahko zelo resno vpliva na stanje v našem črevesju in posledično na cel organizem, je seveda treba še prav posebej omeniti. Sladkor, predelani ogljikovi hidrati, gluten, živila, ki so bila obdelana s kemikalijami, mleko in mlečni izdelki, itd. Vse to lahko škoduje vašemu črevesju.

2. Kronični stres

Stres je za človeka zahodnega sveta stalnica. To ni nekaj, kar se mu zgodi sem in tja in je kratkotrajne narave, stres neredko doživlja vsak dan in preko celega dneva. Torej, nič neobičajnega ni, da smo ves čas pod stresom in smo tega tako zelo vajeni, da se ga niti ne zavedamo. Od danes na jutri se seveda nič ne bo zgodilo. A na dolgi rok stres predstavlja resen problem. S časom oslabi naš imunski sistem, kar pomeni seveda tudi oslabljene zmožnosti, da se branimi pred tistimi, ki nas lahko napadejo od zunaj – slabe bakterije in virusi, kar privede do vnetja in lahko tudi do prepuščajočega črevesja. Da bi zmanjšali posledice stresa moramo poskrbeti za to, da dovolj spimo, v svoje dnevne obveznosti vključimo tudi nekaj počitka, se sproščamo (odlična je meditacija) in se družimo z ljudmi, ki so pozitivno naravnani in nas podpirajo.

3. Toksini (antibiotiki in druga zdravila, pesticidi, herbicidi, konzervansi, ojačevalci okusa, umetna barvila, ipd.)

Pravijo, da na leto lahko pridemo v stik z več kot 80.000 različnih kemikalij, ki seveda za naše telo predstavljajo toksine. Te kemikalije predstavljajo resno tveganje za naše črevo in lahko privedejo do prepuščajočega črevesja.

4. Neravnotežje med dobrimi in slabimi bakterijami v našem črevesju

Neravnotežje med dobrimi in slabimi bakterijami v našem črevesju (disbioza) je med vodilnimi razlogi za nastanek prepuščajočega črevesja. Pri nekaterih se to neravnovesje začne že ob rojstvu, ker dojenčkova mama ni imela zdrave črevesne flore. Večina pa to stanje pridela skozi življenje. Z napačno prehrano, prekomernim jemanjem antibiotikov in drugih zdravil, klorirano in drugače onesnaženo vodo in seveda neprimerno prehrano, ki ruši razmerje med dobrimi in slabimi prebivalci našega črevesja.

Znaki sindroma prepuščajočega črevesja

1. Pogoste prebavne težave vključujoč vetrove, napihovanje, mehko blato in sindrom razdražljivega črevesja
2. Alergija ali intoleranca na hrano
3. Sezonske alergije
4. Ekcem, akne, kožni izpuščaji in druge težave s kožo
5. Avtoimunske bolezni (MS, celiakija, avtizem, ulcerozni kolitis…)
6. Nenehna utrujenost
7. Sindrom kronične utrujenosti ali fibromialgija
8. Depresija, spremembe v razpoloženju, tesnobnost
9. Kandida
10. Nesposobnost izgubiti težo kljub dieti
11. Boleči in otečeni sklepi
12. Težave s koncentracijo, spominom, ipd.

Kako si pomagamo pri prepuščajočem črevesju?

Strokovnjaki obljubljajo, da ni prav težko pozdraviti naše črevesje. Je pa to nujen prvi korak, če želimo zares pozdraviti večino kroničnih težav. Zdravljenje črevesja lahko traja od 4 do 6 tednov, pa vse do 6 mesecev za popolno obnovo.

Potek zdravljenja črevesja

1. Izločiti vse kar draži črevo

Seveda je potrebno najprej prenehati uživati vse tisto, kar našemu črevesju škoduje (npr. žita – predvsem tista, ki vsebujejo gluten, mleko in mlečni izdelki, sladkor, meso iz konvencionalne pridelave, vse kar vsebuje toksine; t.j. konzervanse, ojačevalce okusa, umetna barvila, ipd.). Torej, hrano, ki draži črevo, nepotrebna zdravila – pozor pri antibiotikih (seveda vedno s posvetom zdravnika), idealno bi bilo tudi stres. Ne nazadnje pazite tudi na kakovost vode, ki jo pijete!!

Med živila, ki zelo pomagajo k zdravljenju črevesne sluznice sodijo: fermentirana zelenjava (npr. surovo kislo zelje in repa), surovi fermentirani mlečni izdelki (t.j. jogurt, kefir), kokos (kokosova maščoba, kokosova voda), kaljena semena (chia, lan, konoplja – če imate zelo hude težave, vam semena morda ne bodo ustrezala!), nekateri strokovnjaki celo prisegajo na kostno juho (ekološka!)…


2. Dodati podporo, v kolikor jo potrebujemo

Probiotiki so pri težavah s črevesjem najpomembnejši prehranski dodatek saj pomagajo v našem črevesju ponovno naseliti dobre bakterije in izpodrivajo slabe bakterije. Se pravi, da pomagajo uravnovesiti črevesno floro. Lahko jih vnašamo s prehrano (kislo zelje in repa, fermentirana sirotka, jogurt, kefir, ipd.), za močnejšo podporo pa jih lahko vnesemo v obliki kapsul. Najbolje je probiotike uživati kar v obeh oblikah – s hrano in s pomočjo probiotičnih dodatkov. Pozor – če se boste odločali za probiotike v obliki dodatkov, izbirajte med najbolj kakovostnimi! Pomembno je, da probiotik vsebuje čimveč različnih sevov bakterij in da je le-teh čimveč.

V procesu zdravljenja bo nekaterim, ki imajo zelo resne težave, potrebna še dodatna pomoč. Nekateri si tako pomagajo s prebavnimi encimi (pomagajo, da se hrana popolnoma prebavi in s tem znižujejo možnost, da bi nepopolnoma prebavljena hrana poškodovala črevesne stene), tisti, ki imajo premalo želodčne kisline pa si pomagajo z jabolčnim kisom pomešanim z vodo.

3. Še dodatno popravljamo škodo

Naslednji dodatki naj bi dobro vplivali pri sanaciji črevesne flore in jih lahko jemljemo vse do 6 mesecev:
• Aloe vera
• Kurkuma
• Cink
• Antioksidanti (vitamin A, karotenoidi, Vitamina C in E, selen)
• Ribje olje
• L-Glutamin
Za tiste, ki ne veste, to je esencialna aminokislina, ki deluje protivnetno in je nujna za rast in popravilo črevesne sluznice. Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z sindromom prepuščajočega črevesja trdijo, da je v prizadevanjih za izboljšanje stanja prepuščajočega črevesja zelo pomembna. Priporočajo 2-5 gramov dvakrat na dan.

Prehranske dodatke jemljemo samo če jih resnično potrebujemo po predhodnem posvetu s svojim zdravnikom.

April, 2024

No Events

By |2019-06-22T14:02:02+00:00March 6th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X