Težave s hujšanjem

Težave s hujšanjem Karla Klander

Prekomerna teža je resen problem. Zelo resen problem! Včasih smo se norčevali iz Američanov, češ kako nezdravo živijo in kako zelo debeli so. Po televiziji smo gledali neverjetno debele posameznike, pri katerih je človeku jasno, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo nekaj hudo narobe. Medtem smo živeli v prepričanju, da se nam kaj takšnega ne more zgoditi. Še posebej Slovenija je veljala za deželo, kjer je hrana relativno zdrava, ljudje doma kuhajo, imajo celo vrtove, hitra prehrana pa ni predstavljala tako velikega problema.

Naj vas to ne zavede! Situacija v Sloveniji je postala na žalost zelo podobna tisti, za katero smo verjeli, da se pri nas ne more uresničiti. Postali smo narod s prekomerno telesno težo. Že res, da pri nas skoraj ne moreš videti ljudi, ki bi na sebi prenašali 150-200 kilogramov, ali celo še več. A to še nič ne pomeni! Po drugi strani imamo zelo veliko ljudi, katerih telesna teža je vsekakor prekomerna. Kar seveda vodi v nič koliko tveganj za nastanek resnih bolezni: bolezni srca in ožilja, diabetes, avtoimunske bolezni, rak, itd. In ja, na žalost se debelost širi tudi v šole, med naše otroke.

Življenje nekoga, ki ima preveč kilogramov je težko. Pa če je potrebno izgubiti 10 kilogramov, ali pa 50. Shujšati je običajno težko. Novo, znižano telesno težo, pa skoraj nemogoče obdržati. Zakaj je temu tako? Zakaj enostavno nismo sposobni bolj zdravo jesti in ohraniti zdrav življenjski slog na dolgi rok? Zato, ker nam hrana predstavlja več kot samo hrano! S hrano ne mirimo samo lačnega želodca, ampak tudi naša čustva, z njo uravnavamo stres, imamo jo za prijateljico, itd.

Saj imate verjetno tudi vi takšno izkušnjo. Človek je prepričan, kako se bo zdravo prehranjeval, potem pa pride trenutek, ko enostavno mora pojesti čokolado. In potem še eno, in jutri še eno… In tako dobri nameni splavajo po vodi. Kdaj se to zgodi? Morda po dolgem delovnem dnevu, ali pa, ko moramo v službi postoriti neko zelo zahtevno delo, kateremu se po možnosti že dneve izogibamo, ali pa ko se sporečemo s svojim partnerjem. Takšnih situacij je neskončno.

Bistveno je to, da pridemo do trenutka, ko dobimo občutek, da enostavno ne gre drugače, kot da posežemo po hrani, ki nas bo pomirila, potolažila, itd. Takih trenutkov, ki so »stikalo« za poseganje po nezdravi prehrani je v našem življenju lahko res veliko. In tako je težko shujšati, kaj šele obdržati svojo težo.

Za občutek poglejmo kaj nas največkrat vrže iz tira pri hujšanju. Kako torej vsi naši dobri nameni splavajo po vodi.

1. Neprestano smo na dieti

Če želimo shujšati moramo na dieto, kaj ne? Vsaj to je naše splošno prepričanje. Pri svoje delu srečujem ljudi, ki so ob različnih dietah izgubili na desetine kilogramov, a se vsakič posebej zredili nazaj. Nekateri so pravzaprav že skoraj celo življenje na dietah. Kilogrami gredo dol in potem vsakič spet gor. In kmalu je treba razmišljati o novi dieti. Potem pa pride celo trenutek, ko kljub dieti ne moreš več shujšati.
Ugotovljeno je bilo, da je to velik problem. Če smo vedno znova na dieti, je lahko ravno to vzrok, da imamo ves čas težave s prekomerno telesno težo. Ko omejimo vnos hrane, naše telo ne more vedeti zakaj to počnemo in odreagira, kot da je prišlo do pomanjkanja hrane, torej lakote. Ko pride do lakote in pomanjkanja hrane pa mora biti naše telo pametno in vključiti samoohranjevalne mehanizme. V tem primeru začne pridobivati in skladiščiti maščobo, katero namerava porabljati v hudih časih. Razumete? Vaše telo v bistvu ne ve, da želite vi shujšati, ampak se »ustraši«, da ne bo več dovolj hrane in vas hoče zaščititi tako, da skladišči čim več zalog. Začaran krog in nočna mora za nekoga,ki bi želel shujšati!
Rešitev? Takoj prenehajte z dietami in vrzite svojo tehtnico v smeti!

2. Čustva

Čustveni pretresi, stres in občutek, da nismo čustveno izpolnjeni, lahko v naših možganih »vklopi« kemične procese, ki povzročajo pridobivanje telesne teže. Naša čustva lahko dobesedno aktivirajo programe, ki povzročajo debelost in nam preprečujejo, da bi bili vitki in privlačni. Počutimo se nemočni, kot da se nam življenje dogaja brez našega nadzora, debelost pa nas »ščiti« pred situacijami, čustvi in stresom, s katerimi se vsak dan spopadamo. Tudi nesigurnost vodi v kronični stres, zvišuje nivo našega stresnega hormona kortizola in našemu telesu »ukazuje«, da skladišči maščobo.
Samo še tega nam je treba, kaj ne?
Rešitev? Ukvarjajte se s svojimi čustvi in jih ne pometajte pod preprogo. Odnose z ljudmi v vaši bližini postavite pod drobnogled in uredite tisto, kar veste, da bi morali, pa se temu izogibate.

3. Napačna prepričanja

Si tisto, kar misliš da si. Resno! V kolikor ste prepričani, da svoje odvečne teže ne morete izgubiti, je to prepričanje lahko tisto, ki vas drži nazaj. Vaš logični um je skupek vseh vaših preteklih izkušenj s hujšanjem, dietami in vadbo in oblikuje trdno prepričanje, da vam ni pomoči, da ste izgubljeni in, da se boste s hujšanjem za vedno neuspešno ukvarjali. Pa vendar to ni res in nič koliko ljudi je, ki so uspešno in popolnoma transformirali svoje telo kljub nič koliko neuspelim poskusom.
To velja v življenju na splošno – vaše razmišljanje in vaša prepričanja oblikujejo vašo realnost. V kolikor res ne verjamete, da lahko izgubite telesno težo, se vam to tudi ne bo zgodilo. Ne sedaj, ne kdaj koli.
Rešitev? Pazite kaj mislite!

4. Stres

Moderni človek skoraj vsakodnevno doživlja stres. Pa naj gre tu za zasebno ali profesionalno življenje. Kronični stres ima lahko veliko negativnih učinkov na naše zdravje, lahko pa tudi prispeva h kopičenju telesne teže. Naj gre za čustveni ali fizični stres, ali pa celo nekaj kar nosite v svoji podzavesti in vas teži – vaše telo odreagira vedno enako. Ob stresu telo izloča hormon kortizol, kar pa lahko posledično povzroča kopičenje maščobe in seveda telesne teže, po drugi strani pa je skoraj nemogoče telesno težo izgubiti.
Rešitev? V kolikor je vaše življenje stresno, je zelo pomembno, da se najprej lotite vzroka vašega stresa, potem pa šele hujšanja. Ko boste obvladovali stres, si pri izgubljanju telesne teže še dodatno lahko pomagate z meditacijo, vizualizacijo in drugimi tehnikami.

5. Zdravila

Eden izmed stranskih učinkov določenih zdravil je tudi pridobivanje telesne teže. Tu gre predvsem za steroidna zdravila, antidepresive, nekatere antibiotike, itd. Zdravila lahko namreč povzročijo hormonske spremembe, ki vplivajo na vašo težo. Po drugi strani zdravila lahko pomenijo tudi toksično breme za nas organizem, izčrpavajo jetra, kar vodi h temu, da še težje izgubljamo kilograme. Več kot imate v telesu toksinov, več maščobe vaše telo »pridela« z namenom, da vas tako zaščiti pred toksini. Maščoba je nekakšna fizična bariera med toksini in krvnim obtokom.
Rešitev? Seveda vam ne smem svetovati, da prenehate z jemanjem zdravil. Lahko pa poskrbite za še bolj zdravo prehrano in gibanje, kar vam morda lahko pomaga h boljšemu zdravju in vam bo zdravnik posledično zmanjšal, oziroma celo ukinil zdravila.

6. Prehrana

V kolikor s svojo hrano ne zaužijete dovolj hranil, vaše telo na nek način strada kljub temu, da kalorično zaužijete dovolj, ali pa celo preveč. Ta izstradanost s hranili vas bo vedno znova gnala, da boste hoteli jesti dokler telo ne bo dobilo vsa hranila katera potrebuje. Človek v tem primeru čuti neustavljivo hrepenenje po hrani, le-to pa ljudje tešijo s sladkarijami in drugimi nezdravimi ogljikovimi hidrati. Le-ti še dodatno izčrpajo organizem in začaran krog je sklenjen.
Rešitev? Obvezno morate paziti, da zaužijete dovolj hrane bogate s hranili. Zelenolistnata zelenjava je tista, ki vsebuje ogromno hranil in zelo malo kalorij. Vključujte jo čim večkrat na dan v svoj jedilnik!

7. Pretekla travmatična doživetja

V kolikor ste v preteklosti doživeli travmatično izkušnjo in jo niste razrešili, lahko vaše telo prekomerno težo uporablja kot svoj zaščitni mehanizem. S tem ko pridobivate dodatno telesno težo vas vaše telo želi zaščititi pred čustveno bolečino.
Rešitev? V kolikor ste izgubili nekoga, katerega ste imeli radi, bili zlorabljeni, oziroma doživeli kakšno drugo travmo, poiščite rešitev kako se s tem soočiti. Obstaja nič koliko različnih tehnik soočanja s preteklo bolečino, oziroma strokovno usposobljenih ljudi, ki vam bodo pri tem pomagali.

8. Slaba prebava

Kadar vaša prebava ne deluje tako kot bi morala, obstaja možnost, da vaše telo ne more učinkovito absorbirati hranila, katera s hrano zaužijete. Tudi v tem primeru pride do podhranjenosti s hranili, kar lahko privede do neustavljivega hrepenenja po hrani, kopičenja telesne teže, kakor tudi do vnetij in drugih zdravstvenih težav. Do tovrstnih težav lahko pride zaradi uživanja procesirane hrane, slabih ogljikovih hidratov in maščob, klorirane vode, zdravil, itd.
Rešitev? Nekaj mesečna kura z ustreznimi probiotiki je odlična za okrepitev prebavil.

9. Zastrupljenost s toksini

Toksini iz okolja in hrane katero uživate, se skladiščijo v maščobnih celicah. Bolj ko je vaše telo polno toksinov, več maščobe vaše telo nabere z namenom da vas obvaruje pred škodljivimi vplivi teh toksinov; torej, da ne pridejo do vašega krvnega obtoka. Še en razlog da ne morete shujšati!
Rešitev? Odpravite vire toksinov v svojem življenju. Jejte ekološko hrano, ne pijte klorirane vode, uporabljajte naravno kozmetiko in čistila, zračite svoje prostore, itd.

Brezplačni 5 dnevni detox Karla Klander
Hipnoza za hujšanje in prehranske odvisnosti Karla Klander

April, 2024

No Events

By |2020-04-20T13:38:41+00:00March 10th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X