Težave s ščitnico

Težave s ščitnico Karla Klander

Če hočemo biti zdravi in dobrega počutja, je med drugim ključno tudi to, da imamo uravnovešene hormone; vključujoč spolne hormone, hormone nadledvične žleze in ščitnice. Hormoni so med seboj povezani in vplivajo drug na drugega. Pravimo, da sodelujejo kot dobro usklajen glasbeni orkester. Če en inštrument ne igra prav dobro, je nekaj narobe s celotno glasbo.

Ščitnica igra ključno vlogo naše presnove. Poleg inzulina in kortizola ščitnični hormoni namreč nadzirajo našo presnovo in težo. V kolikor ščitnica dela počasi, se upočasni tudi presnova. To pa lahko vodi v prekomerno telesno težo in celo v diabetes.

Strokovnjaki pravijo, da težave s ščitnico doletijo eno od petih žensk in enega od desetih moških. Po drugi strani pa naj bi bilo kar 50% teh primerov nediagnosticiranih. Potemtakem veliko ljudi sploh ne ve, da imajo težave s ščitnico!

Torej, če imate upočasnjeno presnovo in prekomerno težo, ste morda celo malce depresivni, po drugi strani pa ne pretiravate pri hrani in skrbite za redno vadbo, a se vaša teža kljub temu ne premakne nikamor, lahko pomislite tudi na to, da vaša ščitnica ne deluje tako kot bi morala.

Najpogostejša težava pri ščitnici je ta, da le-ta premalo deluje. To je tako imenovana hipotiroza. Seveda to lahko potrdi le zdravnik s testiranjem!

Naštejmo pa nekaj kroničnih simptomov, ob katerih lahko pomislite tudi na slabše delovanje ščitnice. Le-ti so sledeči:

• Jutranja utrujenost
• Slab spomin in koncentracija
• Prekomerna telesna teža
• Šibka depresija
• Suha koža
• Tanjšanje las
• Občutljivost na mraz; občutek hladnih nog in rok
• Nizka telesna temperatura
• Bolečine v mišicah
• Slabotnost ali krči
• Slab libido
• Zadrževanje vode v telesu in otekanje
• Visok holesterol

V kolikor je pri vas prisotnih nekaj od teh simptomov, morda testiranje ne bo odveč!
Ko je enkrat diagnoza postavljena, pa obstaja kar nekaj načinov, kako si poleg zdravil še lahko pomagamo.

Seveda pa moramo najprej vedeti kaj nas je sploh pripeljalo do težav s ščitnico. Razlogov za nastanek težav s ščitnico je lahko kar nekaj. Če pa bi morali izbrati le najpogostejše, bi to bili sledeči:

1. Eden izmed najpomembnejših faktorjev, ki prispevajo h težavam ščitnice, je izpostavljenost okoljskim toksinom (npr. pesticidi), ki delujejo kot hormoni oz. hormonskim motilci in motijo presnovo in delovanje ščitničnih hormonov.
Tudi težke kovine, kot je recimo živo srebro, lahko vplivajo na delovanje ščitnice.

2. Na delovanje ščitnice lahko močno vplivajo tudi stresni hormoni. Bolj ko ste pod stresom, večja je verjetnost za težave s ščitnico. V kolikor imate diagnosticirane težave s ščitnico, je pomembno, da se ob zdravljenju temeljito posvetite tudi obvladovanju stresa in zagotovite podporo vašim nadledvičnim žlezam.

3. Vse bolj postaja jasno, da je eden največjih krivcev kroničnega vnetja t.i. gluten, beljakovina v pšenici, ržu, ječmenu, piri in ovsu. Gluten je zelo pogost alergen, ki naj bi vplival na 20 do 30% populacije. Do reakcije prihaja predvsem zaradi poškodovanega črevesja, slabe prehrane in stresa, kakor tudi zaradi gensko spremenjene hrane in hibridov. Takšno hrano naše telo ne prepoznava kot hrano in ustvarja protitelesa. Kronični vnetni odziv vpliva na funkcijo ščitnice in povzroča težave.

4. Do težav s ščitnico prihaja tudi zaradi pomanjkanja hranil. Pomanjkanje hranil pravzaprav lahko igra zelo veliko vlogo! V mislih imamo pomanjkanje joda, vitamina D, omega 3 maščobnih kislin, selena, cinka, vitamina A in B vitaminov.

Ko naš zdravnik diagnosticira slabše delovanje ščitnice, po vsej verjetnosti sledi zdravljenje z zdravili. Vedno pa je treba imeti v mislih, da moramo za zdravje svoje ščitnice tudi mi sami veliko narediti. Svojo ščitnico moramo podpreti s pravilno prehrano, primerno telesno vadbo, začeti moramo obvladovati stres, narediti vse za zmanjšanje vnetij v telesu, poskrbeti za razstrupljanje težkih kovin, v kolikor je potrebno, izločiti določena živila in po potrebi uživati še prehranske dodatke. Torej, najbolje je, da se težav s ščitnico lotimo celostno:

1. Izločiti vse kar povzroča težave s ščitnico

Zelo natančno je treba pri sebi preveriti vse kar nam bi lahko povzročalo težave s ščitnico. Najprej je pametno začeti pri svoji prehrani. Moder nasvet bi bil, da se preveri najprej morebitne alergije in intolerance na hrano. Ena izmed potencialno problematičnih živil, so vsekakor tista, ki vsebujejo gluten. V kolikor vam ni do testiranja priporočam, da vsa živila, ki vsebujejo gluten iz svoje prehrane izločite za vsaj 3 tedne. V kolikor se vaše težave zmanjšujejo obstaja možnost, da ste preobčutljivi na to beljakovino. Če potrebujete še dodaten dokaz, hrano z glutenom spet začnite uživati in simptomi se bodo verjetno povrnili.

Obstaja še nekaj živil, katere odsvetujejo pri nezadostnem delovanju ščitnice in sicer: brokoli, zelje, ohrovt in brstični ohrovt. Le-ti naj bi vplivali na delovanje ščitnice, vendar vse raziskave tega niso dokazale, poleg tega pa ima ta zelenjava po drugi strani tudi veliko dobrobiti. Če imate težave s ščitnico se velja izogibati soji in mleku. Seveda pa po drugi strani tudi predelani hrani, sladkorju, hrani, ki vsebuje pesticide in druge kemikalije, klorirani vodi, ipd. Poskrbite za to, da zaužijete čim več ekološko pridelanih živil in živil, ki v telesu pospešujejo razstrupljanje.

Poskrbeti moramo tudi za to, da čim bolj eliminiramo povzročitelje stresa v našem življenju. Ljudje, ki so zelo podvrženi stresu imajo višje ravni kortizola, višje ravni vnetja v telesu, višji hormon TSH in nižji T3. Zdraviti svojo ščitnico in ignorirati stres, ki ga imamo v življenju, nam na dolgi rok ne bo prineslo nič dobrega.
Izgorelost, težava zahodnega sveta, gre po navadi z roko v roki s težavami s ščitnico!

2. Redna telesna aktivnost in razstrupljanje

Telesna aktivnost stimulira žlezo ščitnico in povečuje občutljivost naših tkiv na ščitnične hormone po celem telesu. Poleg tega pa pospešuje razstrupljanje telesa. Zato je idealno, da poskrbimo za redno telesno aktivnost. Ne glede na našo telesno pripravljenost, je moč za vsakega človeka najti primeren način vadbe.
Da pospešimo razstrupljanje telesa se za tiste, ki jim to ustreza, priporoča tudi savna. Odlična je za sprostitev napetosti in kot rečeno za razstrupljanje toksinov, ki povzročajo med drugim tudi težave s ščitnico. Razstrupljanje je zelo pomembno saj toksini v telesu lahko znižujejo raven ščitničnega hormona T3, upočasnjujejo presnovo, poleg tega pa se tudi znižuje sposobnost, da bi shujšali.

3. Uživanje hrane, ki podpira ščitnico

Da bo ščitnica nemoteno izločala svoje hormone, potrebuje jod in omega 3 maščobne kisline, selen, vitamin A in D, kakor tudi cink.
Ščitnico tako recimo podpirajo alge (jod), ribe (predvsem sardele in divji losos- jod, omega 3 in vitamin D), regrat, gorčica in ostala zelenolistna zelenjava (vitamin A), brazilski oreščki (selen), itd.

4. Prehranski dodatki po potrebi

Kot že omenjeno, ščitnico podpirajo selen, jod, cink, vitamin A in D, ter omega 3 maščobne kisline. V kolikor je to res potrebno, poskrbimo za kakšno od teh hranil tudi v obliki dodatkov. Seveda se prej posvetujmo s svojim zdravnikom!
Ker moramo poleg ščitnice poskrbeti tudi za nadledvične žleze, ki so zaradi stresa na velikem udaru, bodo v podporo tudi ginseng, rodiola ali sibirski ginseng.

Brezplačni 5 dnevni detox Karla Klander
Hipnoza za hujšanje in prehranske odvisnosti Karla Klander

Marec, 2024

No Events

By |2020-04-20T13:47:30+00:00March 10th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X