Zgaga

Med najpogostejše želodčne težave sodi tako imenovani gastroezofagealni refluks (GERB), kar pomeni čezmerno zatekanje želodčne vsebine iz želodca v požiralnik. Posledica je pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico. Neredko ta pekoč občutek potuje navzgor po požiralniku, včasih pa je celo tako zelo močan, da ga zamenjajo celo s srčnim napadom.

Tem težavam po domače rečemo zgaga. Verjetno vas bo večina prikimala, da jih že pozna, ste jih kdaj imeli, ali pa jih čutite kar sedaj.
Statistika pravi, da v svetu obilja trpi za GERB-om kar 20 – 30% ljudi. Za Združene države Amerike naj bi se ta odstotek povzpel celo na 50%. Glede na to, da je ta težava zelo neprijetna in neredko trpečemu precej znižuje kakovost njegovega življenja, so te številke kar zaskrbljujoče.

GERB običajno povezujejo s prekomernim nastajanjem želodčne kisline v našem želodcu. Vse več pa je strokovnjakov, ki opozarjajo ravno na nasprotni problem. Trdijo namreč, da do teh težav prihaja zaradi premalo želodčne kisline! GERB povezujejo tudi z bakterijo Helicobacter pylori in s hiatusno hernijo. Kot zanimivost – Helicobacter pylori naj bi bila prisotna pri več kot polovici svetovne populacije, WHO pa jo je prepoznala kot pomembnega kancerogena.

Mnogo posameznikom ima težave z zgago tudi zaradi zdravil katera uživajo. Med zdravili, ki lahko povzročajo zgago so antibiotiki, antidepresivi, zdravila za krvni pritisk, zdravila za osteoporozo, protibolečinska zdravila, itd. V kolikor so vaše želodčne težave povezane z zdravili, morate biti še posebej pozorni kdaj in kako jemljete zdravila. Morda zdravila jemljete na prazen želodec, pa to ne bi smeli, ipd. Najbolje je, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom. V skrajnem primeru vam bo morda celo zamenjal zdravila. V kolikor je vaša zgaga povezana z zdravili, vam bo morda pomagalo že to, da po požirkih pijete ingverjev čaj. V kolikor je to mogoče, je dobro tudi to, da se izogibate ležanju takoj po zaužitju vašega zdravila.

Nenazadnje je potrebno poudariti, da je GERB lahko močno povezan z našim življenjskim slogom. Povzročijo, oziroma poslabšajo ga lahko neprimerna prehrana, prekomeren stres, alkohol, kajenje in prekomerna telesna teža. Neredko pa se težave z zgago pojavljajo tudi v času nosečnosti.

Pri zgagi morate biti pozorni pri uživanju sledečega:

• Mastna hrana
• Začinjena hrana
• Sladkor in sladkarije
• Predelana hrana
• Gazirane pijače, alkohol, pijače s kofeinom
• Kava
• Kislo sadje in zelenjava (npr. pomaranče in paradižnik)
• Orehi
• Čebula, česen in por
• Čokolada
• Žvečilni gumi

V kolikor imate pogosto težave z vračanjem želodčne kisline v požiralnik in posledično zgago, vam bo vaš zdravnik po vsej verjetnosti predpisal zdravila, ki preprečujejo prekomerno izločanje želodčne kisline. V kolikor imate želodčne kisline res preveč, vam bodo ta zdravila pomagala. V kolikor pa je imate v resnici premalo, bodo lahko učinki le kratkotrajni.

Kaj storiti, če imate premalo želodčne kisline?

Kot sem že omenila, so vse bolj glasni tisti, ki pravijo, da je zgaga lahko posledica premalo želodčne kisline. V tem primeru vam zdravila, ki blokirajo izločanje želodčne kisline ne morejo pomagati. Na srečo lahko za svoje zdravje veliko storite tudi sami.

Da boste spodbudili izločanje želodčne kisline bodite pozorni na to, da zaužijete dovolj surove zelenjave. H pospešenemu izločanju želodčne kisline pa pripomore tudi visokokakovostna nepredelana morska sol (majhne količine!), kakor tudi kislo zelje in sok iz zelja. Kislo zelje in sok iz zelja naj bi bila med najmočnejšimi stimulanti za izločanje želodčne kisline!

Probiotiki

V kolikor trpite za simptomi GERB je nujno, da poskrbite za ravnovesje v vaših prebavilih. Če uživate večje količine predelane hrane, jeste sladkor in sladkarije in po možnosti pijete kavo in še kadite, obstaja velika verjetnost, da v vaših prebavilih obstaja neravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami. Seveda morate prekiniti z nezdravimi navadami in začeti uživati v zdravi, polnovredni hrani. Poleg tega pa si zelo lepo lahko pomagate tudi s probiotiki. Dobre bakterije, katere boste zaužili s probiotikom, bodo uravnovesile vašo črevesno floro. Pomagale bodo h boljši prebavi in absorpciji. Probiotiki pa lahko pomagajo tudi h temu, da se na naraven način znebite nadležne bakterije Helicobacter pylori.

Bioterapija pomaga pri zgagi

Kako si še lahko pomagate pri zgagi?

• Pijte dovolj vode

Ta nasvet bi znal biti najpomembnejši in ga je treba najprej upoštevati. Ugotovljeno je namreč bilo, da veliko težav v naših prebavilih nastane ravno zaradi dehidracije. Zgaga in druge težave z želodcem so vsekakor na vrhu seznama težav povezanih s premajhnim vnosom vode. Na dan moramo popiti tam nekje do 2 litra vode. Govorim o vodi in ne o drugih tekočinah!! V kolikor imate težave z želodcem, je morda tako hudo, da vam sploh ne paše piti. Vseeno se potrudite. Po požirkih! In ne pijte mrzle vode!! Lahko se zgodi, da vam nobeno zdravilo zares ne pomaga, pomagala pa vam bo voda. V kolikor je telo dehidrirano, se to lahko zgodi – popolno olajšanje po dveh kozarcih vode. Seveda morate piti vsaj pol ure pred obrokom in cca. 2 uri po obroku. Več na to temo si lahko preberete v knjigi TELO KLIČE PO VODI (F. Batmanghelidj). Mislim, da bi to knjigo moral prebrati čisto vsak, saj je kar nekaj težav v resnici povezanih ravno z dehidracijo.

• Pijte korenčkov sok

Korenčkov sok je znan po tem, da dobro vpliva na želodčno sluznico in jo obnavlja. Seveda imam v mislih sveže iztisnjen korenčkov sok, ki si ga pripravimo doma. Za želodec lahko zraven dodate še sok peteršiljevih listov ali sok špinače.

• Pred obrokom popijte  sok aloe vere

Aloe vera zmanjšuje vnetja in lahko pomaga tudi pri težavah z želodcem. Zatorej, v kolikor imate težave z vračanjem želodčne vsebine v požiralnik in vas peče zgaga, pred obrokom redno pijte sok aloe vere. Pozor – izbirajte med dobrimi sokovi, ne smejo imeti nobenih drugih dodanih zadev!!

• Pomoč iz lekarne

Sama imam zelo dobre izkušnje z silicijevim gelom. Le-ta pomaga pri obnavljanju prizadete sluznice želodca. Sluznico prekrije z varovalnim slojem, prav tako pa nase veže toksine, škodljive snovi, patogene in alergene, ter jih po naravni poti z blatom izloči iz telesa. Odlična zadeva!

Probiotiki so tudi zelo pomembna zadeva pri težavah s prebavili. Za dobro sanacijo prebavil, jih uživamo cca. 2 – 3 mesece.

Veliko ljudi pa pohvali tudi naravni pripravek Iberogast.

Sama pa prisegam tudi na eterična olja. Za težave s prebavili, je moja zmagovalka mešanica eteričnih olj od doTerra, ki se imenuje ZenGest (prej pod imenom DigestZen). Zares odlična zadeva, ki je pomagala večini mojih strank, ki so mešanico poskusili.

• Popijte skodelico kamiličnega čaja pred spanjem

Skodelica kamiličnega čaja, ki jo zaužijete ½ do 1 ure preden ležete h počitku lahko lajša vnetje v vašem želodcu, kakor tudi uravnoveša ravni želodčne kisline. Kamilica je tudi zelo dobrodejna pri lajšanju vplivov stresa, ki povzročajo težave z želodčno kislino. Tako vas bo pomirila in zazibala v miren spanec.

• Pazite kako ležite

Simptomi zgage se običajno poslabšajo ponoči, ko ležimo. V tem primeru vam gravitacija ne dela usluge in tako se želodčna vsebina lažje vrača v požiralnik, kar seveda povzroča neprijeten dražeč občutek. Rešitev je malce privzdignjeno ležišče. Samo dodatno blazina verjetno ne bo kaj dosti pomagala, saj boste lahko ponoči zlezli z nje. Ne pozabite pa tudi na to, da morate prenehati s hranjenjem 3 do 4 ure pred odhodom v posteljo.

• Kako in koliko jemo

Vaš želodec nima zob! Zato je za dobro prebavo zelo pomembno, da čisto vsak grižljaj dobro prežvečite. Poleg tega je pomembno da jeste pomirjeni. V kolikor boste jedli nervozni, vaša prebava ne bo delovala tako kot bi morala in obstaja precejšnja verjetnost, da vas bo pekla zgaga. Kadar ste vznemirjeni je torej bolje kakšen obrok preskočiti in uživati v hrani takrat, ko stres popusti. Nenazadnje pazite na to, koliko pojeste. Prevelika količina zaužite hrane vam lahko škoduje in povzroča zgago, čeravno ste pojedli zelo zdrav obrok. Prostornina vašega želodca je približno 1 liter. V mislih pa morate imeti, da za dobro delovanje ne sme biti čisto poln. In še to – pustite svoj želodec kdaj tudi počivati in ne jejte kar naprej!

• Zaužijte surov jabolčni kis

V kolikor veste da imate premalo želodčne kisline, bi vam lahko pomagal surov jabolčni kis. Za povečanje želodčne kisline zaužijte eno jedilno žlico surovega jabolčnega kisa z enim kozarcem vode.

• Popijte ingverjev čaj

Ingver ublaži marsikatero želodčno nadlogo, od kislega refluksa, do neprijetne slabosti. Zato si 20 minut pred obrokom privoščite skodelico ingverjevega čaja.

• Beležite kaj vam škoduje

Včasih je zelo težko ugotoviti kaj vam pravzaprav škoduje, oziroma povzroča težave z želodcem. Odlična rešitev je svinčnik in beležka, v katero zapisujete vse kar ste pojedli in popili. Seveda zabeležite tudi svoje druge aktivnosti in kako ste se počutili, oziroma kdaj se pojavljajo težave z želodcem. Takšen dnevnik vam bo vzel nekaj časa, vendar pa lahko na koncu ostanete brez težav v želodcu, kar se seveda izplača!

• Ne nosite tesnih oblačil

Verjeli ali ne, tesna oblačila lahko povečajo težave z zgago zato bodite pozorni, da se takšnim oblačilom enostavno izognete.

• Privoščite si nekaj mandljev

Mandlji naj bi bili naravno zdravilo za zgago, zato priporočajo, da po vsakem obroku zaužijemo nekaj mandljev. Le-ti naj bi nevtralizirali želodčne sokove in pomirili simptome zgage.

• Soda bikarbona

Polovica čajne žličke sode bikarbone pomešane v kozarcu vode bo nevtralizirala želodčno kislino in omilila pekočo bolečino. To mešanico zaužijte res izjemoma, ko imate velike težave. Uživanje sode bikarbone ne sme biti vaša redna praksa! Vsekakor je ne uživajte če imate premalo želodčne kisline!!

April, 2024

No Events

By |2019-06-22T13:36:56+00:00March 10th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X