Adrenalna izčrpanost

Adrenalna izčrpanost je izraz, oziroma problem, ki ga boste redko našli v medicinskih krogih, saj ga mnogo zdravnikov še vedno ne priznava in se o tem bolj ko ne ne govori. Vse bolj pa prihaja na plano v krogih ljudi, ki se ukvarjajo z naravnimi načini zdravljenja. Pri adrenalni izčrpanosti je tako, da jo je navzven, torej z merjenjem, neredko težko prepoznati, simptomi pa so za trpečega zelo resni in jih še kako občuti. Velikokrat se človeku z adrenalno izčrpanostjo pripiše depresijo, prekomerno utrujenost, ali pa se komu celo zdi, da si trpeči svojo situacijo izmišljuje.

Nadledvični žlezi sta organa v velikosti oreha, ki »sedita« na vrhu naših ledvic. Kljub temu, da sta tako majceni, sta ti dve žlezi odgovorni za veliko zelo pomembnih funkcij v našem telesu. Ključni sta za regulacijo kortizola, našo presnovo, obvladovanje vnetij, za nivo naše energije, itd.
Nadledvični žlezi izločata stresne hormone v situaciji »beg ali boj«, torej v trenutkih, ko naše telo potrebuje zvišanje teh hormonov zato, da bi preživeli. To seveda pride še kako prav, če za nami teče tiger, ali pa nas skoraj povozi avto.

Problem pa je, da je v našem modernem življenju vse več situacij, ko ljudje doživljamo visoke ravni stresa, vendar pa nam ne grozi nobena huda nevarnost. Vse več ljudem se to dogaja skoraj vsak dan.Tigra torej ni, kljub temu pa naši nadledvični žlezi prekomerno izločata stresne hormone. S časom se tako izčrpata, mi pa imamo problem, ki se kaže skozi celo paleto simptomov. Vse bolj pa je znan pod izrazom adrenalna izčrpanost.

Adrenalna izčrpanost je torej stanje, ko naši nadledvični žlezi ne izločata več pravilnih količin stresnih hormonov, ali pa izločata napačne stresne hormone, oziroma jih izločata ob napačnem čas.

Nekateri viri poročajo, da več kot 80% odraslih trpi za eno izmed oblik adrenalne izčrpanosti. To pa je podatek, zaradi katerega je še kako vredno temu posvetiti pozornost.

Kaj je adrenalna izčrpnost?

Adrenalno izčrpanost lahko razdelimo v tri različne faze:

1. faza – počutimo se neprijetno in utrujeni

Naravno bi moral biti nivo našega kortizola povišan zjutraj. Prva faza adrenalne izčrpanosti pa se kaže tako, da imamo višji kortizol zvečer, torej v času, ko bi moral biti nizek. Iz tega sledi nemiren občutek v večernem in nočnem času, poleg tega pa imamo težave s tem, da bi zaspali. Ljudje, ki so v tej fazi adrenalne izčrpanosti, se velikokrat počutijo »na robu«, torej jih veliko stvari spravlja iz tira.

2. faza – počutimo se v stresu in utrujeni

Druga faza nam kaže že večje motnje v nihanju kortizola. Ljudje v tej fazi imajo lahko zjutraj višji nivo kortiozola, vendar pa se le-ta lahko hitro zniža po kosilu, kar privede do močne utrujenosti popoldne. Ti ljudje se lahko zvečer spet bolje počutijo, vendar se lahko potem zbujajo ponoči in ne morejo zaspati nazaj.

3. faza – popolna izgorelost

Če ste ženska, ki ima otroka, se verjetno spomnite kako ste se počutili v začetku nosečnosti ali potem, ko ste rodili. Verjetno ste bili ves čas utrujeni ne glede na to koliko ste spali. No, podobno se človek počuti v tretji fazi adrenalne izčrpanosti – izredno utrujen, lahko rečemo celo izgorel. Nivo kortizola v tretji fazi »podivja« in nima svojega normalnega dnevnega vzorca. Lahko je nizek, ko bi moral biti visok, lahko pa ves čas približno enak. V tej fazi človek resno občuti težave. Je pa tudi nevarna zato, ker lahko privede v resne težave s ščitnico, človek je bolj dovzeten za avtoimunske bolezni, ima oslabljen imunski sistem, težave s prebavili, ipd.

Simptomi adrenalne izčrpanosti

Adrenalna izčrpanost se pogosto diagnosticira glede na simptome. Lahko pa se sicer diagnosticira s testiranjem nivoja kortizola v različnih delih dneva, s čimer se ugotavlja morebitna odstopanja od normalnih ravni tega hormona.

Simptomi, ki so povezani z različnimi fazami adrenalne izčrpanosti pa so naslednji:

• Jutranja potreba po stimulansih (npr. kava), da se sploh lahko spravimo pokonci in v svoje dopoldanske obveznosti.

• Utrujenost, ko se zjutraj prebudimo, ne glede na to, koliko ur smo ponoči spali.

• Težave s tem, da bi zaspali ali pa, da bi se prebudili.

• Zmanjšana možnost, da obvladujemo stres, oziroma občutek, da smo pogosto pod stresom.

• Zmanjšan libido.

• Težave s krvnim sladkorjem.

• Težave s prebavo.

• Težave s spominom in koncentracijo.

• Če na hitro vstanemo, se počutimo omotični.

• Težave s ščitnico, oziroma ščitnica proizvaja premalo ščitničnih hormonov.

• Neustavljivo hrepenenje po hrani, predvsem po sladki in slani.

• Slabši imunski sistem, hitreje zbolimo.

• Visoke ravni stresa, oziroma neprestano imamo občutek, da imamo preveč dela.

• Bolečine v telesu.

• Depresija.

• Razdražljivost.

Kaj povzroča adrenalno izčrpanost?

Kratko in jedrnato – moderni način življenja. Kar nekaj vzrokov je za nastanek adrenalne izčrpanosti. A način življenja, ki prevladuje v modernem svetu, je zagotovo eden izmed glavnih krivcev. Emocionalni stres in travma lahko vodita v adrenalno izčrpanost. Še posebej v kolikor stres traja skozi daljše časovno obdobje. Povejte mi – pri komu od vas pa ne? To je naš način življenja, kaj ne?

Tole je pa še nekaj manj znanih faktorjev, ki ravno tako lahko prispevajo k adrenalni izčrpanosti:

• Nočna izpostavljenost umetni svetlobi. Pomnite – spati moramo v popolni temi brez kakršnega koli umetnega vira svetlobe!

• Prekomerno poseganje po kavi in drugih stimulansih.

• Slabe spalne navade.

• Hrana, v kateri primanjkuje hranil in predelana hrana.

• Izpostavljenost okoljskemu onesnaženju (v zraku, vodi, domače okolje, itd.).

• Dolgotrajen nizek stres, ki izvira iz našega delovnega ali družinskega okolja.

Ni hitre rešitve!

Vsi tisti, ki trpijo za adrenalno izčrpanostjo zelo hitro ugotovijo, da gre za težavo, katero se ne da prav hitro rešiti. V svoji praksi ugotavljam tudi to, da tovrstni bolniki tudi najtežje prenašajo svoje težave, so nepotrpežljivi in se težko spoprijaznijo, da bodo morali tudi sami sprejeti odgovornost za svoje zdravje.

Na žalost (ali srečo) adrenala izčrpanost ni bolezen za katero vzameš čudežno zdravilo in težave bodo izginile čez noč. Ravno nasprotno! Dejstvo je, da običajno leta in leta nabiramo vzroke za nastanek adrenalne izčrpanosti. Seveda se tega sploh ne zavedamo. Posledično traja tudi zdravljenje precej dolgo. Izkušnje so pokazale, da tovrstno zdravljenje traja vsaj šest mesecev, pri nekaterih celo več let. Le-to pa se začne s tem, da spremenimo svoj odnos do našega življenja in našega telesa. Naše telo in zdravje moramo začeti negovati, ne pa se z njim boriti.

Nekateri ljudje sploh niso prepričani ali je adrenalna izčrpanost zares njihov problem. V bistvu je to vseeno! Nasveti, katere je potrebno upoštevati za lajšanje težav z adrenalno izčrpanostjo so zelo dobri za vsakogar. Pravzaprav gre tu za zdravo pamet in način kako poboljšati naše splošno zdravje. Se pravi, da jih je še kako zelo vredno upoštevati ne glede na to, kakšne taževe imate, oziroma ali se dobro ali slabo počutite.
In še to… Za Združene države Amerike pravijo, da se več kot 80% prebivalstva sooča z neko obliko adrenalne izčrpanosti. Verjamem, da ji je Evropa tik za petami in, da moramo zares nekaj storiti, da ohranimo svoje zdravje.

Prehrana pri adrenalni izčrpanosti

Zelo preprosto – prehrana preobilna s predelanimi ogljikovimi hidrati (predelana žita in sladkarije), procesiranimi maščobami, mlečnimi izdelki in nezdravimi mesnimi izdelki lahko obremenjuje naši nadledvični žlezi in ju na dolgi rok izčrpa. Po drugi strani, skrbno izbrana živila, bogata s hranili, podpirajo zdravje nadledvičnih žlez.

Za zdravje nadledvičnih žlez se še dodatno priporoča:

• Zdrave maščobe: kokosovo olje, ghe, olive, oreščki in semena bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, avokado.

• Zelenolistna zelenjava in zelenjava bogatih barv: zelenjava je bogata z različnimi hranili, razstruplja telo, podpira nadledvični žlezi in celo naše telo.

• Naravna sol: tisti, ki trpijo za adrenalno izčrpanostjo potrebujejo dovolj visoko kvalitetne soli. Ker adrenalna izčrpanost znižuje hormon aldestoron, ki je v našem telesu odgovoren za regulacijo soli, se običajno ljudje z adrenalno izčrpanostjo počutijo bolje, če uživajo zadostne količine naravne soli. Seveda, da ne bo pomote – z soljo ne gre pretiravati!

• Beljakovine v jutranjem obroku: dr. Kalish, ki se ukvarja z adrenalno izčrpanostjo (več najdete na spletu), priporoča 40 gramov beljakovin v jutranjem obroku. Le-te podpirajo nadledvične žleze tekom dneva.

• Uživanje rednih obrokov: tisti, ki trpijo za adrenalno izčrpanostjo, naj uživajo več manjših obrokov na dan. Tem ljudem se tudi ne priporoča postenje, saj bi le-to lahko še bolj obremenilo nadledvična žleze in celo situacijo še poslabšalo. Ravno tako lahko v tem času pozabite na hujšanje!

• Hrana bogata z vitaminom C: vitamin C je ključen za zdravje nadledvičnih žlez!

Kaj moramo še upoštevati?

V kolikor trpite za adrenalno izčrpanostjo se morate zavedati tega, da je način vašega življenja pomemben ravno toliko kot to, kakšno hrano uživate.
Če hočete svoje življenje obrniti na bolje, upoštevajte sledeča priporočila:

1. Poskrbite za vaše spanje
V kolikor trpite za adrenalno izčrpanostjo (ali pa kakršno koli drugo težavo) je zelo pomembno da dovolj spite. Pomembno je, da odidete v posteljo do 22. ure. Ugotovljeno je bilo, da v kolikor odidete h počitku kasneje od 22.30, to že predstavlja breme za vaši nadledvični žlezi, obstaja pa tudi verjetnost, da boste težje zaspali. Tisti, ki imajo težave z adrenalno izčrpanostjo bi si morali privoščiti 8 do 10 ur spanja na noč. Poleg tega pa bi si morali ob utrujenosti privoščiti tudi dremež podnevi.

2. Uravnavajte stres
Tam se je vendarle vse začelo, kaj ne? Seveda je nemogoče popolnoma odstraniti stres iz naših življenj. Treba pa se je vendarle ukvarjati s tem, kako ga obvladovati. V kolikor je v vašem življenju veliko stresa, premislite, kako stvari, ki vas mečejo iz tira, ponovno uravnati. Metod je veliko: meditacija, joga, molitev, EFT, itd.

3. Profesionalna psihološka pomoč
V kolikor ste doživeli čustveno travmo in ne veste, kako se s tem spopasti, pomoč izkušenega terapevta pride zelo prav.

4. Poskrbite za hidracijo
Tisti, ki trpijo za adrenalno izčrpanostjo so lahko v pomanjkanju mineralov in rahlo dehidrirani. V tem primeru je dobrodejno tudi to, da v svojo vodo dodamo kanček naravne soli odlične kvalitete.

5. Ne pretiravajte z vadbo ali pa jo popolnoma opustite
Intuitivno se vam zdi ta nasvet nelogičen, saj nam vendar vsi priporočajo redno vadbo. Pa vendar se je izkazalo, da vadba pri ljudeh, ki trpijo za adrenalno izčrpanostjo, naredi velikokrat več slabega kot dobrega. Da ne bo pomote – sprehod, neintenzivno plavanje, ipd. vam ne more škodovati. Visokointenzivna vadba pa se v prvem in drugem mesecu zdravljenja odsvetuje.

V kolikor imate prekomerno težo kljub temu, da intenzivno vadite, je lahko vaš problem adrenalna izčrpanost. V tem primeru poskusite ukiniti vadbo za mesec ali dva, se odpočijte in preverite kam se giblje vaša teža.

Prehranski dodatki pri adrenalni izčrpanosti

Tisti, ki trpijo z adrenalno izčrpanostjo si lahko učinkovito pomagajo tudi s prehranskimi dodatki in tako skrajšajo čas okrevanja.

Pri adrenalni izčrpanosti se priporoča:
• Vitamin C: vitamin C je izredno pomemben pri zdravljenju adrenalne izčrpanosti

• B vitamini: tudi B vitamini so za zdravje nadledvičnih žlez zelo pomembni. Še posebej pomembni so B5, B6, B12, kakor tudi folna kislina.

• Vitamin D: tudi ta je zelo pomemben za zdravje nadledvičnih žlez.

• Cink: nadledvični žlezi sta odvisni od zadostne ravni cinka v našem telesu. Mnogo ljudi pa trpi pomanjkanje tega pomembnega minerala.

• Ašvaganda: ašvaganda je adaptogeno zelišče, ki je znano po tem, da uravnava delovanje nadledvičnih žlez.

• Magnezij: strokovnjaki ugotavljajo, da vse več ljudi trpi za pomanjkanjem magnezija. Vzrok je običajno stres in pa slaba kvaliteta prsti, kjer gojijo našo hrano. V času ko smo pod stresom, naše telo porablja dodatne količine magnezija. Še posebej pa potrebujemo magnezij v času adrenalne izčrpanosti.

• Probiotiki: probiotiki so pri okrevanju pri adrenalni izčrpanosti zelo pomembni! Pomagajo prebavilom, imunskemu sistemu, imamo več energije…

April, 2024

No Events

By |2019-03-13T16:10:46+00:00January 10th, 2019|Težave od A do Ž|0 Comments
X